• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
חדשות

ניתוח מורכב וחדשני בוצע ב"בילינסון" להחזרת הראייה לאשה עיוורת

במהלך הניתוח השתילו בעינה של עיוורת בת 58 פיסת עצם מהשוק ברגלה לתוכה הוחדרה קרנית מלאכותית

מימין לשמאל : ד"ר איתן לבני, מנהל יחידת קרנית במערך העיניים, ד"ר ניר כהן, סגן מנהל מחלקת אורתופדיה, חנאן עוואד, פרופ' אירית בכר, מנהלת מערך העיניים בבילינסון, ד"ר יפתח יסעור, מנהל תחום הפלסטיקה של העין (אוקולופלסטיקה) והמרכז לגידולי עיניים במערך העיניים. דוברות בילינסון

במרכז הרפואי בילינסון בוצע בהצלחה ניתוח מורכב וחדשני שבו השתילו בעינה של עיוורת בת 58 פיסת עצם מהשוק ברגלה לתוכה הוחדרה קרנית מלאכותית – כדי להחזיר לה את הראייה. בית החולים מסר כי הליך כזה נעשה לראשונה בישראל. המנותחת מנצרת התעוורה לפני כ-20 שנה לאחר שסבלה ממחלה קשה של הקרנית שגרמה לה לאבד את הראייה.

הטיפול הכירורגי, בשני שלבים בפער של 3 חודשים זה מזה נמשך 14 שעות שבהן עברה האישה שני ניתוחים, 7 שעות כל אחד, אותם ביצעו ד"ר איתן לבני וד"ר יפתח יסעור ממערך העיניים בשיתוף ד"ר ניר כהן, סגן מנהל המחלקה לאורתופדיה וד"ר לזלי הרול קסלין, סגנית מנהלת מחלקת הרדמה.

"זה ניתוח מורכב, נדיר, ארוך ומדויק הדורש שיתוף פעולה בין רופאים מתחומים שונים: מנתח פלסטיקה של העיניים, מנתח קרנית העין, אורתופד וכן רופאים מרדימים", מסר בין החולים.

כיצד בוצע?

בניתוח הראשון הוצאה פיסת עצם מהשוק, אותה גילפו הרופאים וביצעו "פיסול של העצם" לצורת דסקית דקיקה. במרכזה קדחו חור בקוטר 3.0 מילימטרים לתוכו החדירו קרנית מלאכותית מחומר פלסטי. כך, נוצר משתל היברידי של עצם אורגנית ושתל מלאכותי - אותה השתילו בעין הפגועה.

את המשתל שנוצר לאחר השלב הראשון של הניתוח, השתילו הרופאים מתחת לעור העפעף של המטופלת למשך מספר חודשים עד לגדילת רקמה רכה העוטפת את דסקית העצם והקרנית המלאכותית שבמרכזו.

בניתוח השני הוצאה יחידת "עצם השוק-פרוטזת קרנית" מתחת לעור העפעף וזו הושתלה בעין הפגועה, יחד עם כלי הדם שנוצרו סביב השתל.  בהמשך בניתוח מורכב שארך כ-6 שעות השתילו את דסקית העצם הכוללת הקרנית המלאכותית במרכזה, בעינה  של המטופלת.

פרופ' אירית בכר, מנהלת מערך העיניים בבילינסון: "ניתוחים מורכבים מסוג שזה נעשים במרכזים רפואיים בודדים בעולם ובילינסון הוא היחיד בארץ שמבצע אותם כדי להחזיר מאור עיניים לעיוורים."

ד"ר איתן לבני, מנהל יחידת הקרנית: "ניתוח מסוג זה מבוצע במקרים קשים ביותר של מחלות קרנית שבהן לא ניתן לבצע השתלת קרנית מתורמים. למעשה זו האפשרות היחידה להחזרת מאור העיניים למטופלים העיוורים שעד עתה מצבם נחשב חשוך מרפא".

ד"ר יפתח יסעור, מנהל תחום הפלסטיקה של העין (אוקולופלסטיקה) והמרכז לגידולי עיניים: "השתלת פיסת עצם שנלקחה מהשוק והשתלתה בעין דורשים התארגנות והיערכות ברמה הכי גבוהה. אני גאה שהצלחנו לייצר שיא חדש ביכולות שלנו".

ד"ר ניר כהן, סגן מנהל המחלקה האורתופדית: "שיתוף פעולה בן שני מקצועות ברפואה שחלק ניכר מעבודתם מכוון לשיפור איכות חיים החזירו למטופלת את היכולת לראות את בנה ונכדה שעד כה לא ראתה".

ד"ר לזלי פאול-קסלין, סגנית מנהל מחלקת ההרדמה: "ניתוח מסוג זה מחייב הרדמה ארוכה ועמוקה, הדורשת הכנה יסודית והבנה מעמיקה של שלבי הניתוח השונים. במקרים רבים, איבוד הראייה בחולים אלה נגרם כתוצאה ממחלות רקע בסיסיות מורכבות שמהן הם סובלים. במטופלים במצב רפואי מורכב כל כך, יש חשיבות לניטור עומק בהרדמה, כמו גם, שיתוק שרירי העין והגוף כולו, על מנת לשמור על לחץ תוך עיני תקין, במטרה למנוע נזק לארובת העין ולעצב הראייה."

נושאים קשורים:  חדשות,  המרכז הרפואי "בילינסון",  השתלת קרנית מלאכותית,  ד"ר יפתח יסעור,  פרופ' אירית בכר,  ניתוחי עיניים
תגובות