• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
חדשות

טכנולוגיה ישראלית חדשה תאפשר זיהוי סכנת חיים בחולים הנמצאים בתרדמת

הטכנולוגיה החדישה מאפשרת מדידה בו זמנית ורציפה של שתי העיניים, גם כשהן עצומות ומדידת גודל האישונים – וכך לזהות סכנת חיים אצל המאושפזים

פיתוח חדשני של צוות רב תחומי מהאוניברסיטה העברית והדסה עין כרם, יאפשר לרופאים, לראשונה, למדוד את גודל האישון ואת התגובה שלו לאור, גם כאשר העיניים עצומות ובכך לזהות סכנת חיים אצל אנשים הנמצאים בתרדמת בעקבות פגיעות מוחיות קשות. על החידוש דיווח הצוות לכתב העת Biomedical Optics Express.

את פיתוח הטכנולוגיה הובילו ד"ר צבי באטוס וד"ר אמנון בוקסבוים מבית הספר להנדסה, מדעי המחשב והמכון למדעי החיים ומרכז הביו-הנדסה באוניברסיטה העברית ופרופ' חוסה כהן, נוירו-כירורג מהדסה עין כרם.

ד"ר באטוס: "מדידת אישונים היא מרכיב מרכזי בהערכה הנוירולוגית של מאושפזים במצב של תרדמת, למשל לאחר שבץ או פגיעת ראש. א-סימטריה בגודל האישונים, או חוסר תגובה שלהם לאור, עלולים להעיד על עלייה מסכנת חיים בלחץ התוך-גולגלתי - מצב הדורש התערבות רפואית מיידית.

"כיום, במחלקות טיפול נמרץ, מדידת האישונים בחולים הנמצאים בתרדמת מתבצעת באופן ידני ומדי שעה או יותר: אח או אחות פותחים את העפעף של החולה, מודדים את גודל האישון בעזרת סרגל ומאירים בפנס על מנת לבדוק אם האישון מגיב לאור. הטכנולוגיה החדשה שפותחה, תאפשר לראשונה לאסוף את המידע הזה אוטומטית, באופן רציף, ללא מגע עם החולה, וקבלת ההתרעה המיידית לצוות המטפל במקרה של ממצאים חריגים מסכני חיים".

הרעיון לפרויקט  הפיתוח נולד בקורס היזמות Bio-Design של החוג לביו-הנדסה באוניברסיטה העברית. בקורס, צוותים משולבים של רופאים וסטודנטים ממספר תחומים בכלל זה הנדסה, משפטים וכלכלה. מטרת הצוותים לאפיין צורך בהתקנים ביו-רפואיים חדשים, לבצע מחקר שוק ולהציע התקנים שיענו על הצורך הרפואי. המכשיר שפיתח הצוות שהוקם למטרה הנ"ל, מאיר את העין באור אינפרה-אדום דרך אזור הרקה.

תמונות אינפרה-אדום שצולמו במהלך הניסוי. משמאל, לפני הארה באור לבן, האישון נראה בבירור כעיגול בהיר על רקע העפעף הסגור. מימין, לאחר ההארה באור לבן, האישון התכווץ וכתם האור קטן בהתאם. במהלך המחקר פותחה גם שיטה לעיבוד תמונה לצורך שחזור קוטר האישון מתוך שתי התמונות

ד"ר באטוס: "טכנולוגיה זו מבוססת על העיקרון לפיו אור באורכי גל מסוימים, למשל בתחום האינפרה-אדום, יכול לעבור דרך רקמה. המכשיר שפיתחנו מאיר באור החודר לתוך העין, מתפזר בתוכה, וחלקו יוצא דרך האישון, החוצה דרך העפעף".

הצוות הציב לפני העין מצלמה רגישה לאינפרה-אדום, והצליח לצלם את כתם האור העובר דרך האישון. כדי למדוד את התכווצות האישון, השתמשו החוקרים בתכונות העברת האור של הרקמה, אלא שבכיוון ההפוך : באותו אופן שבו אנחנו מסוגלים לחוש את אור השמש גם בעפעפיים סגורים. החוקרים האירו על העין מלפנים באור לבן, שעבר דרך העפעף והאישון ונראה על ידי הרשתית כאור בצבע אדום. זה גרם להתכווצות האישון, אותה הצליחו החוקרים למדוד בעזרת צילום נוסף באינפרה-אדום.

עד כה, במהלך הניסוי הקליני הראשון שנעשה במתנדבים בריאים, הצליח הצוות לבצע את המדידה ב-38 מתוך 39 מתנדבים, והוכיחו את ההיתכנות והבטיחות של השיטה החדשה. בעקבות ממצאי המחקר הוקמה כבר חברת סטארט-אפ ישראלית הממשיכה בפיתוח המכשיר המבוסס על אותה טכנולוגיה. היא תאפשר מדידה של שתי העיניים במקביל, בחולים מחוסרי הכרה במצב שכיבה.

פרופ' כהן: "פיתוח המכשיר הזה לניטור רציף יאפשר זיהוי מוקדם של פרמטרים חריגים של האישונים ובכך יתרום להצלת חיים של מבוגרים וילדים עם פגיעות מוחיות".

נושאים קשורים:  חדשות,  תרדמת,  שבץ מוחי,  האוניברסיטה העברית,  אישונים,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות