• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
חדשות

ממשלת השינוי והאתגרים הדחופים של מערכת הבריאות

בעיית המחסור ברופאים, הסכם שכר חדש לרופאים וקידום רפואה מונעת ואשפוז ביתי – המשימות המיידיות לטיפולו של שר הבריאות הנכנס

ח"כ ניצן הורוביץ, שר הבריאות הנכנס. צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

מהן המשימות המיידיות שעימם יצטרך שר הבריאות החדש, ניצן הורביץ, להתמודד ולתת להן את הפתרונות הדרושים? בנושא זה עוסק הבוקר (א') אדריאן פילוט ב"כלכליסט" במסגרת סקירה של כתבי העיתון הכלכלי על משימות משרדי הממשלה והשרים החדשים.

"ממשלת השינוי", כתב פילוט, "פוגשת את מערכת הבריאות בצומת דרכים היסטורי וחסר תקדים. המערכת יוצאת אמנם כעת ממאבק קשה אך מוצלח במגיפת הקורונה, אולם סדרה ארוכה של גורמים – היעדר ממשלה, היעדר תקציב, התייקרות בטכנולוגיות, זינוק בגודלה של אוכלוסיית ישראל לצד העלייה בשיעור הזקנים בה – הביאו אותה כמעט בכל חזית אפשרית למבוי סתום המצריך שינוי עמוק".

ואלה האתגרים הדחופים ביותר של השר הנכנס: מינוי מנכ"ל למשרד הבריאות, כאשר "התפקיד מחייב דמות מאוד מנוסה בעולם הבריאות מבלי לבזבז זמן על על חפיפה או למידה". כמו כן, חתימת הסכם שכר חדש לרופאים – "לצדדים שבועות ספורים בלבד כדי לחתום על הסכם חדש והמו"מ חייב להיות מרתוני כאשר השר הורוביץ יצטרך לנהל זאת בשיתוף פעולה מלא עם שר האוצר החדש".

כמו כן נדרש טיפול מערכתי דחוף בבעיית המחסור ברופאים. לפי דו"ח ה-OECD מ-2019, ציין פילוט, ישראל היא המדינה היחידה במערב שהקטינה את מספר הרופאים לנפש לעומת שנת 2000.

על השר יהיה לטפל בתופעות הפוגעות במערך השירות הרפואי הניתן בקהילה כמו "גניבת מטופלים" המתנהלת במסגרת התחרות הפרועה בין קופות החולים על הגדלת מספר המבוטחים בהן וגם מה שמכונה "גניבת רופאים", באמצעות הבטחות לשכר ברמה מופרזת לרופא שיעבור מקופה לקופה יחד עם מטופליו.

הסוגיות האחרות שמחייבות טיפול בטווח הזמן הקרוב: חוסר בתקציב בסל הבריאות לשירותי בריאות הנפש שהוזנחו, מצוקת המחלקות הפנימיות בבתי החולים, בעיית בתי החולים הציבוריים-עצמאיים שאינם משויכים למשרד הבריאות או לשירותי בריאות כללית וזקוקים לסיוע תקציבי מאחר שהם מטפלים באוכלוסיות העניות בישראל – חרדים וערבים וכן טיפול בשירותי הבריאות בקהילה כאשר ברור ששם נמצא עתיד הרפואה המונעת.

נושאים נוספים: הנהגת שיטת התחשבנות חדשה בין קופות החולים לבין בתי החולים במקום מנגנון ה"קאפ" המיושן; היערכות להתמודדות נאותה עם מגיפה עתידית; שינוי תפיסתי בכל הנוגע לכוח אדם ברפואה, כיצד מוכנסים ביתר מהירות לשימוש טכנולוגיות חדשניות ותרופות מתקדמות יותר, עידוד אשפוז ביתי ויתר תיאום בין הקופות לבתי החולים.

נושאים קשורים:  שר הבריאות,  מערכת הבריאות,  חדשות,  שר הבריאות ניצן הורוביץ
תגובות

האתגר הכי דחוף. ...שינוי שאלון לתורמי דם. זה מה שהוא חושב. צריך דחוף יועץ רפואי!

אנונימי/ת
14.06.2021, 22:42

??????? מה השתבש פה?

אנונימי/ת
15.06.2021, 08:51

סליחה- ומה עם תוספת תקנים והעלאת המשכורת לאחיות?? גם בהן יש מחסור,הגיל הממוצע לאחות היום הוא 54
והאם לא הגיע הזמן לבטל את החוק העותמני של הסתדרות האחיות המתיר להם לא לפרסם את מעשיהם?
איך יכול להיות שיש בחירות להסתדרות האחיות ואף אחד לא יודע מזה -
נבחרים כל פעם אותם האנשים בדיוק??
האחיות שהתגייסו וחיסנו באהבה את כל הארץ לקורונה - מקופחות.
יש עבודה רבה לעשות ויפה שעה אחת קודם!

אנונימי/ת
15.06.2021, 08:56

יש להוסיף אחות שתלווה את המשרד בידע הנרחב שלה על המצוקות האמיתיות ומה שקורה באמת בשטח.
אם אתה רוצה לדעת מה באמת קורה עם החולה ועם המחלקה/מרפאה/ תפנה לאחות ולא לרופא.
עם כל הכבוד- הרופאים עסוקים לרוב רק בהיבטים הטכניים של המחלה ומנותקים מסביבתם.

שינוי אחד גדול כבר נעשה. מובטח לנו שליצמן ושלוחיו הורחקו לצמיתות ממשרד הבריאות. ברוך דיין אמת.