• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
חדשות

ישראל מדורגת בתחתית רשימת ה-OECD במספר מכשירי MRI לנפש

בישראל 5.18 מכשירי MRI לכל מיליון תושבים, לעומת ממוצע של 15.42 מכשירים לנפש במדינות ה-OECD | יו"ר איגוד הרדיולוגים בישראל: "תורים לבדיקות נקבעים עכשיו לפברואר-מארס"

בדיקת MRI. שיקול הדעת של הקופות לגבי בדיקות או טיפולים שונה מקופה לקופה. אילוסטרציה

נתונים שהוצגו הבוקר (ד') בישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת המחישו עד כמה ישראל נמצאת בפיגור בכל הנוגע למספר מכשירי MRI לנפש. ישראל דורגה במקום 24 מבין 27 מדינות OECD.

בדיון נמסר כי שלושה מכשירי MRI ניידים יוחלפו בקרוב בנייחים והם "יושבתו בגלל מגבלה חוקית על מספר המכשירים". נציג משרד הבריאות שהשתתף בדיון הבטיח: "פועלים להגדלת התקן".

בישראל פועלים כיום 42 מכשירי MRI לצורכי רפואה, 35 מהם נייחים ושבעה ניידים. עוד ארבעה הם לצורכי מחקר. במקום שלושה מהמכשירים הניידים יוצבו מכשירים נייחים והניידים יושבתו מאחר שתקנות משרד הבריאות בדבר מכסת המכשירים הללו בישראל עומדת על 49.

"מדוע להשבית את הניידים כשכבר היום קיימת מצוקה של תורים לבדיקות הדמיה אלו", שאלה בדיון ח"כ חוה אתי עטייה. "התקשרתי ל'איכילוב' כדי לבדוק למתי אפשר להזמין תור. התור הפנוי הקרוב ביותר היה לסוף פברואר 2021. אני לא מקנאה במטופלים ובמשפחותיהם, במתח הנפשי שבו הם נמצאים עד ביצוע הבדיקה וקבלת התוצאה".

על פי הנתונים שהוצגו על ידי רוני בלנק ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, פעלו בשנת 2018 בישראל 5.18 מכשירי MRI לכל מיליון תושבים, לעומת ממוצע של 15.42 מכשירים לנפש במדינות ה-OECD. מתוך 27 המדינות שנבדקו, ישראל היא במקום ה-24.

בארה"ב פועלים 39.25 מכשירי MRI למיליון, באיטליה - 28.73. המדינות היחידות שבהן שיעור המכשירים לנפש נמוך מאשר בישראל הן הונגריה (4.91), מקסיקו (2.65) וקולומביה (0.24).

באותה שנה, לפי נתונים אלה, ישראל דורגה במקום השני במספר הבדיקות שבוצעו בכל מכשיר בשנה: 9,000 בדיקות. הממוצע במדינות שנבדקו עמד על כ-5,000 בשנה. בשנים האחרונות עלה מספר הבדיקות שמתבצעות בישראל מ-250,000 בשנה ב-2015, לכמעט 400,000 ב-2019.

פרופ' יעקב סוסנה, יו"ר איגוד הרדיולוגים בישראל, אמר בדיון: "מספר המכשירים בישראל לא מספיק והשימוש הגבוה נובע מזה שאנחנו עושים בדיקות בשלוש משמרות. אף אחד לא הולך לרופא שיניים בארבע לפנות בוקר. גם ב'הדסה' התורים עכשיו הם עד לפברואר ומארס. העיכובים פוגעים באיכות החיים ובאופציות הטיפוליות".

קרולין חזאן ממשרד הבריאות השיבה לטענות: "המכשירים הניידים ניתנו כגישור עד להגעה של המכשיר הנייח. ברגע שהמכשירים הנייחים מגיעים, הניידים צריכים לצאת מפעולה בגלל מגבלת התקנות שאכן עומדת על 49 רשיונות. המכסה הזאת כבר מוצתה. מלבד 46 המכשירים הפעילים יש כמה מכשירים נוספים שנמצאים בשלבים של הצבה ועתידים לפעול. לכן, אי אפשר כרגע להנפיק רשיונות נוספים. אנחנו מבינים את הצורך לשנות את התקנות ולהוסיף למערכת  מכשירים נוספים ונעשית עבודה פנימית משמעותית לקידום העניין הזה. מתקיימים דיונים סופיים עם המנכ"ל ועם השר. אחר כך יועברו הסיכומים לאישור משרד האוצר ואז יגיע הנושא לאישור הוועדה".

ח"כ כץ תבע ממשרד הבריאות להודיע בהקדם מתי יובאו לאישור הוועדה התקנות החדשות: "כשעושים עבודה רצינית מגדירים יעדים, תאריכים ומדדים להצלחה. אם אין אבני דרך, זה הופך את העניין ללא חשוב ולא דחוף . ככה לא משיגים שום דבר. אנחנו בוודאי ניפגש כאן בעוד שנה. גם אז תסבירי לנו", אמר לנציגת משרד הבריאות, "שאתם עדיין בשלבי סיום".

עדו הדרי, דובר מכבי שירותי בריאות, ציין: "כיום כמעט כל מכשירי ה-MRI נמצאים בבתי חולים, למרות שרק 5% מהבדיקות מבוצעות על מאושפזים. אין סיבה לטרטר אנשים לבית חולים ולא לאפשר להם להיבדק בקופת החולים שלרוב יותר קרובה ונגישה להם. 'מכבי' קיבלה לראשונה לפני מספר חודשים רשיון להצבה והפעלה של MRI. לפני כשלושה שבועות התחלנו להפעיל מכשיר בחיפה וכעת אנחנו מבקשים עוד רשיונות לארבעה מכשירים קבועים ולמכשיר נייד אחד".

לסיכום הדיון קרא יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ למשרד הבריאות להתקין את התקנות לרכישה והפעלה של מכשירי MRI נוספים מהר ככל האפשר וכן לאפשר בינתיים למכשירי ה-MRI הניידים להמשיך לפעול: "הנתונים הראו לנו בבירור שישראל נמצאת במקום לא טוב מבחינת מספר המכשירים לנפש וההשלכות של זה הן פגיעה ישירה בבריאות התושבים. לכן, יש להעלות את כמות המכשירים בישראל בדחיפות".

נושאים קשורים:  MRI,  מדינות ה-OECD
תגובות