• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
חדשות

דו"ח ה-OECD: מחסור ברופאים, באחיות ובמיטות אשפוז בישראל

משרד הבריאות פרסם את עיקרי הדו"ח המצביע גם על שיעור מסיימי לימודי רפואה נמוך מאוד, מחסור במכשירי MRI ועל שיעור מעשנים גבוה בישראל ביחס למדינות הארגון

בדיקת MRI (צילום: אילוסטרציה)
בדיקת MRI (צילום: אילוסטרציה)

משרד הבריאות מפרסם הבוקר (א') את עיקרי הדו"ח השנתי של ה-OECD על מערכות הבריאות ב-35 מדינות הארגון. מינהל התכנון האסטרטגי והכלכלי במשרד הבריאות ריכז את עיקרי הנתונים לגבי ישראל. המסמך שפרסם המשרד, בשם "דו"ח מערכת הבריאות בישראל בראי ה-OECD לשנת 2016", נכתב על ידי מאיר ברוכים ודן קיני.

מנתוני הדו"ח לשנת 2016 עולה, בין השאר:

  • שיעור ההוצאה על בריאות מהתוצר בישראל - 7.3% - נמוך מרוב מדינות ה-OECD (מקום 27 מתוך 35 בדירוג המדינות) ומהממוצע - 8.9%. גם שיעור ההוצאה הציבורית לבריאות מתוך כלל ההוצאה הוא מהנמוכים ב-OECD ועומד על 63% לעומת 74% בממוצע ב-OECD (מקום 30 מתוך 35 בדירוג המדינות).
  • שיעור המיטות לאשפוז כללי בישראל נמוך יחסית למדינות אחרות החברות בארגון (חמישי מתחתית הרשימה) ועומד על כ-2.3 מיטות לאלף נפש לעומת ממוצע של 3.6 במדינות החברות ב-OECD.
  • תוחלת החיים בישראל גבוהה מן הממוצע במדינות ה-OECD. תוחלת החיים הכללית באוכלוסיה עומדת על 82.5 שנים והיא השישית בגובהה ב-OECD. תוחלת החיים הממוצעת של גבר ישראלי עלתה בשנה האחרונה והיא גבוהה בשנתיים וחצי בהשוואה לממוצע בקרב גברים במדינות ה OECD-(בישראל, 80.7 שנים לעומת ממוצע של 78.1). תוחלת החיים של הגברים היא הרביעית בגובהה בכל מדינות הארגון. בקרב נשים הפער נמוך יותר ועומד על כשנה (84.2 לעומת 83.4). תוחלת החיים של הנשים בישראל היא במקום ה-12 בקרב מדינות הארגון.
  • שיעור תמותת תינוקות בישראל נמוך מן הממוצע הקיים במדינות החברות בארגון ועמד בישראל בשנת 2015 על 3.1 פטירות לאלף לידות חי, לעומת ממוצע של 3.8 בקרב מדינות ה-OECD.
  • שיעור ההתאבדויות בישראל עומד על 4.1 ל-100,000 אנשים לעומת 12.4 ב-OECD והוא השני הנמוך ביותר בכל מדינות ה-OECD.
  • ישראל מובילה בשיעור הפריון מבין מדינות ה-OECD. שיעור הפריון בישראל הוא הגבוה ביותר ב-OECD ועומד על 3.1 לידות לאישה, לעומת 2.2 במקום השני (מקסיקו) ו-1.7 בממוצע ב-OECD.
  • ישראל נמצאת במקום החמישי הגבוה מבחינת שיעור המעשנים בגילאי 15 ומעלה בין מדינות הארגון. בישראל, שיעור המעשנים על בסיס יומיומי עומד על 19.6% והוא גבוה יותר ב-20% מממוצע ה-OECD. לשם השוואה, בארה"ב עומד הנתון על 11.8%.
  • ימי אשפוז - מספר הימים הממוצע שהחולה שהה בבית חולים כללי במהלך אשפוזו מיום כניסתו לבית החולים ועד יום שחרורו עומד בישראל על 5.2 ימים, לעומת הממוצע העומד על 6.4 ימים במדינות הארגון.
  • ביטוחי בריאות פרטיים – ישראל נמצאת במקום שלישי ב-OECD באחוז המחזיקים בביטוחי בריאות פרטיים באוכלוסיה – 83% לעומת הממוצע בין מדינות הארגון – 35%. בישראל שיעור בעלי הביטוחים הפרטיים כולל בעלות הן על ביטוח בריאות מסחריים והן על תכניות שב"ן (שירותי בריאות נוספים) של קופות החולים. תכניות השב"ן הן בעלות סממנים הן מסחריים (רכישה נעשית במימון עצמי ובאופן וולונטרי) והן ממלכתיים-חברתיים (למשל החובה לקבל כל מבוטח ופרמיות אחידות לגיל). מסיבה זו, מציינים במשרד הבריאות, ובשל השוני הגדול בין מערכות בריאות במדינות השונות, יש להיזהר משימוש בהשוואה בין מדינות.
  • שיעור הרופאים המועסקים בישראל לאלף נפש נמוך מממוצע ה-OECD עם 3.1 רופאים פעילים (לא כולל רופאי שיניים) לעומת 3.3 בממוצע מדינות הארגון.
  • גם שיעור האחיות בישראל נמוך מהממוצע במדינות ה- OECD ואף מצוי במגמת ירידה. בישראל 5.0 אחיות לאלף נפש, לעומת 9.3 אחיות בממוצע במדינות הארגון. נורבגיה ושווייץ נמצאות במקומות הראשונים עם ממוצע האחיות לאלף נפש – 17.5 ו-17 אחיות, בהתאמה.
  • שיעור מסיימי לימודי רפואה למאה אלף נפש בישראל 2016 נמצא במקום הלפני אחרון (יפן אחרונה) עם 6.8 סטודנטים לרפואה שסיימו לימודי רפואה לתואר MD במוסדות הלימוד המקומיים בשנה למאה אלף נפש. השיעור הממוצע במדינות הארגון עומד על 12.1 סטודנטים למאה אלף נפש.
  • שיעור מכשירי ה-MRI למיליון תושבים בישראל עלה גם השנה ועומד על 4.9. למרות ההגדלה המשמעותית של מספר המכשירים, ישראל נמצאת במקום נמוך לעומת ממוצע OECD העומד על 15.8. רק במקסיקו והונגריה שיעור נמוך מזה שבישראל.
  • בישראל מבצעים 36 בדיקות MRI לאלף תושבים לעומת 64 ב-OECD. מספר בדיקות ה-MRI בישראל ביחס לאוכלוסיה עלה בשנת 2016. לעומת זאת, בבדיקות CT ישראל דומה לממוצע ה-OECD, 136 בדיקות ל-1,000 איש לעומת 145 ב-OECD.

בתגובה לדו"ח ציין סגן שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן: "ה-OECD מראה שוב שתוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם. מספר רב של מדדים משתפר וניתן לראות את התוצאות של הגידול בהשקעה במערכת הבריאות הציבורית. אני בטוח שגם בשנים הבאות נמשיך ונראה מגמת שיפור.

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, ציין כי "נתוני ה-OECD מציגים תמונה מורכבת של מערכת הבריאות. תוצאי הבריאות הם בצמרת ה-OECD, אך בנושאי תשתיות ומשאבים נדרש שיפור משמעותי מעבר לשיפורים שביצענו בשנים האחרונות. האתגרים של מערכת הבריאות, כפי שעולים בדו"ח מחייבים תשומת לב יתרה במיוחד לאור מגמת ההזדקנות המואצת של האוכלוסיה".

נושאים קשורים:  דו"ח ה-OECD,  OECD,  חדשות,  מחסר ברופאים
תגובות
אנונימי/ת
01.07.2018, 22:14

יש דברים רציניים ויש שטויות
מסיימים 500 רופאים לימודי רפואה בארץ לעומת מעל 900 שמסיימים בחול וזה מטורף..
צריך להעלות מספר בוגרי הארץ ולהגביל מספר רופאים שמגיעים מכל מיני מדינות ברמה מאוד ירודה

02.07.2018, 08:09

זה מזכיר ייחוס בין היצע לביקוש בשוק: בשביל מה להשקיע במשאבים, אם בישראל מעשנים יותר וחיים יותר! למרות הכל!