• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
מגזין

"פריצת הדרך" המדעית שנגמרה בכלא

חוקר אמריקאי נשלח ל-5 שנים לכלא, אחרי שקיבל מענקי מחקר לעבודה שזייף ע"י ערבוב דגימות דם של ארנבות

מחקר מדעי (צילום: אילוסטרציה)

למרות מקרים רבים ומתוקשרים של זיוף נתונים ובעיות אתיות במחקר, מדענים נשלחים רק לעתים רחוקות לכלא על עבירות אלה. אבל בית משפט פדרלי בדה-מוין שבמדינת אייווה שלח בשבוע שעבר חוקר לקרוב לחמש שנים לכלא, על עבירות זיוף מדעי וקבלת כספים במרמה לטובת מחקרים שאת תוצאותיהם עיוות.

החוקר הוא ד"ר דונג-פיו האן (Dong-Pyou Han), יליד דרום-קוריאה, שנשלח ל-57 חודשים (4 שנים ו-9 חודשים) לכלא וגם נדרש להחזיר 7.2 מיליון דולר למכוני הבריאות הלאומיים של ארה"ב (NIH) – כסף שקיבל למעשה במרמה כמענק מחקר. עונש המאסר הוא כמעט עד קצה-גבול הענישה (5 שנים), שקיים על עבירות כאלו בארה"ב.

ד"ר האן נמצא אשם בזיוף, מצג שווא, שקרים ופיברוק נתונים בהקשר לניסויים שערך בתרכיב חיסון לאיידס. עוד נקבע, כי 3 שנים לאחר שייצא לחופשי מהכלא, יימצא תחת פיקוח קצין מבחן. העונש חיסל למעשה את סיכוייו להשיג בבוא העת משרה בתחום שבו עסק. ההערכה היא שהוא אף יוסגר לרשויות ההגירה של ארה"ב, כדי לגרשו מהמדינה. האן הוא גרוש, יש לו שני ילדים בעלי אזרחות אמריקאית, והוא מחזיק בתושבות קבע.

פרשת האן זכתה לתשומת-לב רבה מאוד בארה"ב בשנים האחרונות. כאשר נחשפו החשדות נגדו ב-2013, פוטר ממשרתו באוניברסיטה. חקירה העלתה כי הוא זייף והמציא תוצאות בכמה ניסויים בתרכיב חיסון נגד איידס, שנעשו בעזרת מענקי מחקר נדיבים מטעם ממשל ארה"ב (באמצעות ה-NIH).

התגלה, כי בכמה מקרים עירבב האן דגימות של דם שנלקחו מארנבות בנוגדנים אנושיים ל-HIV, כדי שייראה כאילו תרכיב החיסון המשולב גרם לחיות המעבדה לפתח חיסון יעיל נגד נגיף האיידס. במכתב לאוניברסיטה שבו התוודה על מעשיו (עוד בטרם הוסקו מסקנות המשמעת נגדו) והביע חרטה, הוא דיווח כי החל בתכסיס ההונאה כדי לחפות על ערבוב של כמה דגימות-דם שעשה, לדבריו בטעות, כמה שנים לפני כן.

מחקר בחיסונים (צילום: אילוסטרציה)

מחקר בחיסונים (צילום: אילוסטרציה)

בכמה מקרים עירבב האן דגימות של דם שנלקחו מארנבות בנוגדנים אנושיים ל-HIV, כדי שייראה כאילו תרכיב החיסון המשולב גרם לחיות המעבדה לפתח חיסון יעיל נגד נגיף האיידס

המשרד הפדראלי ליושרה במחקר (ORI), המבצע חקירות סמויות בכל מקרה של חשד להתנהלות בלתי הולמת שבה מעורבים מענקים מטעם ה-NIH, חסם את האפשרויות של האן לקבל מענקים פדראליים לשלוש שנים וזה העונש המרבי שבדרך כלל מוטל על חוקרים צעירים כאשר הם מתרשלים או מועדים.

הפרשה היתה קרוב לוודאי מסתיימת בעונש זה, אבל היא משכה את תשומת ליבו של סנאטור רפובליקאי, צ'רלס גראסלי מאייווה, שיש לו היסטוריה ארוכת שנים בחקירות בכל הנוגע להתנהגויות לא הולמות בתחומי המחקר בביו-רפואה.

הסנאטור מחה על כך שנגזר "עונש קל מדי" על רופא וחוקר ש"בכוונה חיבל בניסוי מדעי וגרם באופן ישיר לקבלה במרמה של מיליוני דולרים ממשלם המסים, ושמימן בכך למעשה מחקרים מזויפים". גראסלי פנה בפברואר ל-ORI, ודרש להחמיר את הענישה. המשרד היה רשאי להטיל איסור לכל החיים על קבלת מענקים, אבל ראשיו באותה התקופה החליטו שעונש כה חמור יישמר רק למקרים שערורייתיים מבישים באופן קיצוני – כלומר כאלו שמציבים בני אדם בסכנת חיים, כתוצאה מניסויים קליניים.

תרכיבי חיסון, תרופות (צילום: אילוסטרציה)

תרכיבי חיסון, תרופות (צילום: אילוסטרציה)

ברוב המקרים, הסבירו מומחים בתחום, עונש כזה לא היה נפסק. אבל הסנאטור צ'ארלס גרסאלי היה מעורב עמוק מאוד בפרשה

ביוני, לאחר שהתקשורת בארה"ב סיקרה את הפרשה הזאת באינטנסיביות, התובע הפדראלי בדה-מוין הגיש כתב אישום נגד האן. בתביעה נאמר, כי ההתנהגות הלא-הולמת החלה עוד ב-2008, כאשר האן עוד עבד באוניברסיטת "קייס ווסטרן רזרב" בקליבלנד, במעבדתו של פרופסור מייקל צ'ו, בצוות שעסק בניסויים בחיסון ל-HIV על מודל חיה (ארנבות).

לפי התביעה, גם לאחר שהאן גילה בעצמו את טעותו ונימק את שהתרחש ב"תאונה" הוא המשיך לפברק תוצאות מהניסויים הבאים וכל זאת כדי להימנע מלאכזב את הבוס והחונך שלו, פרופסור צ'ו.

על "הצלחת" הניסוי שבו תרכיב חיסון גרם לארנבות לפתח נוגדנים ל-HIV – מה שנחשב לפריצת דרך רבת משמעות בהפעלת מערכת חיסונית אנושית נגד איידס – דיווחה בשעתו התקשורת בארה"ב והקהילה המדעית "התרגשה מאוד על כך שבקרוב מאוד יהיה בידי הרפואה תרכיב חיסון לאיידס".

הפרסום המריץ את אוניברסיטת המדינה של אייווה לגייס לשורותיה ב-2009 את צ'ו וצוותו, כולל האן. הניסויים נמשכו במימון ה-NIH. בינואר 2013, צוות חוקרים באוניברסיטת "הרווארד" מצא כי "התוצאות המבטיחות" לא היו אמיתיות, וגם שבתרכיב החיסון שמיועד לבני אדם עורבב דם של ארנבות יחד עם נוגדנים אנושיים.

המדען נאסר, והפרשה הובאה לפני חבר מושבעים. בפברואר 2015 נמצא האן אשם בשני אישומים פליליים, על הגשת מסמכי-בקשה לקבלת מענקי מחקר שכללו למעשה פרטים כוזבים חמורים. האן הודה במסגרת עסקת טיעון.

הדעה ביחידות החקירות של ה-ORI היתה בסוף השבוע כי במקרה הזה נקטה התביעה הפלילית במהלך בלתי רגיל, כשמדובר בסך הכול במקרה של זיוף "ברמה בינונית" של חומרה. ברוב המקרים, הסבירו מומחים בתחום, עונש כזה לא היה נפסק. אבל כאמור, הסנאטור גרסאלי היה מעורב עמוק מאוד בפרשה והדעה הרווחת היא שהפעיל לחצים משלו כדי להצדיק את מאבקיו בסוגיות הללו.

בדיווח שהופיע על העונש בכתב העת המדעי "נייצ'ר" נמסר, כי הפרשה כולה מדאיגה לא מעט מומחים העוסקים בסוגיות שונות של התנהלות לא-הולמת במדע. "רק מעט מאד חוקרים, ממש בודדים, שהואשמו בדרגת פשע ובמעשים פליליים בהקשר לעבודתם המדעית, שעומדים למשפט על כך – אבל אין זה אומר בהכרח שדווקא אלו הם שגרמו במעשיהם הנלוזים את הנזקים הגדולים ביותר למדע בכלל ולקריירה של עמיתיהם", נכתב.

"אנחנו מתעסקים במקרים שזוכים לתהודה תקשורתית, עד שאיבדנו את היכולת לראות את התמונה בכללותה", אמר ניקולאס סטנק (Nicholas Steneck), מומחה בנושאי יושרה במדע באוניברסיטת מישיגן באן-ארבור.
הערתו זכתה מיד לתגובה של הסנאטור גראסלי, שאמר כי הוא "חושש שיש מקרים רבים נוספים שכלל לא שמים לב אליהם ועברו מתחת לרדאר הציבורי".

בדרך כלל, התנהלויות לא ראויות ונעדרות יושרה במחקר מדעי ברמה אקדמית הסתיימו עד כה בכך שהמדענים איבדו את משרותיהם, כאשר מחדליהם נתגלו. ב-2006 חוקר שנמצא אשם בהפצת מידע שקרי ומצג שווא בעת הגשת הבקשה למענק מטעם ה-NIH נידון לשנת מאסר. עד לפרשת האן, זה היה המקרה הראשון של גזר דין כה חמור על עבירות אתיקה מדעית.

נושאים קשורים:  מגזין,  ethics,  זיוף נתונים,  חיסון לאיידס,  ד"ר דונג-פיו האן,  ארה"ב,  צ'ארלס גראסלי
תגובות