• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
דעות

פחות אישורי מחלה - יותר טיפול איכותי

איגוד רופאי המשפחה רואה בתקנות החדשות, לפיהן עובדים יוכלו להכריז על 3 ימי מחלה ללא אישור רופא, צעד ראשון בדרך לביטול הצורך במתן אישורים חסרי תועלת

באחרונה התבשרנו, כי ועדת העבודה, הרווחה והבריאות צפויה לאשר בקרוב שינויים לתקנות בנוגע לאישור ימי מחלה בישראל. הסיבה למהלך היא בג"ץ תלוי ועומד שהורה על מחיקת סעיף האבחנה הרפואית מתעודת המחלה. עיקר השינויים המתהווים הם: מחיקת סעיף האבחנה, מתן אפשרות לעובדים להצהיר על מספר ימי מחלה בשנה ללא אישור רופא ובניית מנגנון ערעור של המעסיק על החלטת הרופא.

"אין ספק שככל שנידרש לפחות אישורים ביורוקרטיים מיותרים, נוכל להעלות את איכות הטיפול"

ארגוני המעסיקים השונים הביעו את חששם, שמחיקת סעיף האבחנה יעלה את השימוש בימי מחלה על ידי העובדים. לטענתם, חלק מימי המחלה ניתנים לעובדים שיכולים לעבוד למרות מחלתם, והמצב החדש יקשה עליהם לפקח על כך. מהצד השני עומדים הארגונים השומרים על זכויות הפרט, הטוענים כי מחלותיו של האדם הן סודו הרפואי ואין לשתף את הסוד הרפואי עם גורמים לא רפואיים, שלא למטרת טיפול ובניגוד לרצונו של האדם.

בתווך, בין המעסיקים למטופלים עומד הרופא, במרבית המקרים רופא המשפחה, המעוניין לשמור על בריאות המטופל ועל הסוד הרפואי ועוסק בניגוד לרצונו ולהכשרתו בקביעת כשירותו של העובד לעבוד.

חשוב לציין, שעל מנת לקבוע כשירות לעבודה יש מכלול שיקולים, שחלקם רפואיים, הקשורים במטופל (ביניהם, אם עבודה תפגע או תאט את ההחלמה), אחרים קשורים בעובדים שמסביבו (אם המחלה מדבקת). אולם שיקולים רבים קשורים לסביבת העבודה, אופי העבודה ואופי התפקיד (לדוגמא: חולה עם צרידות לא יוכל לחזור לעבוד כמורה, אולם אם עבודתו היא ברובה מול מסך מחשב אין מניעה משובו לעבודה). שיקולים אלה אינם בידם של רוב הרופאים, למעט אלה שהוכשרו לכך ואלה הם המומחים ברפואה תעסוקתית.

ברור לכל, שרופאים תעסוקתיים לא יוכלו לעסוק בכל מחלה קלה וחולפת ותפקידם יישאר בתחום ההיעדרויות הממושכות ובקביעת שינויים קבועים ומשמעותיים בכושר העבודה. אי לכך, בסופו של דבר ימשיכו בעיקר רופאי המשפחה לעסוק במתן אישורי היעדרות עקב מחלה (אישורי מחלה).

"התקנה החדשה עשויה להקל במידת מה על רופאי המשפחה, בכך שייחסכו מפגשים רפואיים מיותרים"

מסתבר, שהעיסוק בימי מחלה מהווה חלק לא קטן מעבודת רופא המשפחה ולכן השינוי המוצע בדבר שלושה ימי הצהרה יכול להביא להקלה משמעותית בעומס במרפאות.

מבדיקה של חברת "חשבים" בתחילת השנה (2014), שהסתמכה על סקר בקרב 40 אלף עובדים חודשיים בענפים שונים בסקטור הפרטי, עולה כי מספר ימי המחלה הממוצע בשנת 2013 עמד על 6.38 ימי היעדרות לעובד בשנה, והוא נמצא במגמת עלייה מתמדת.

התקנה החדשה עשויה להקל במידת מה על רופאי המשפחה, בכך שייחסכו מפגשים רפואיים מיותרים שכל מטרתם היא מתן אישור מחלה קצר.

חשוב לציין, כי התקנה החדשה לא כוללת אישורי מחלה במצבים הבאים: היעדרות לאחר קבלת זימון לשימוע לפני פיטורים או בתקופת הודעה מוקדמת לפני התפטרות, היעדרות קבוצתית מתואמת או במקרה שבו העובד נעדר במהלך ששת חודשי העסקתו הראשונים.

איגוד רופאי המשפחה עוסק בנושא בשיתוף פעולה הדוק עם הר"י מזה שנים רבות במסגרת המאבק כנגד הטלת עומס מיותר על הרופא עקב אישורים שונים שהוא נדרש לתת. אין ספק שככל שנידרש לפחות אישורים ביורוקרטיים מיותרים, נוכל להעלות את איכות הטיפול ולהקדיש יותר זמן לטיפול בבעיות רפואיות ולא מנהליות.

איגוד רופאי המשפחה רואה בכך את אות הפתיחה ואנו מצפים שבעקבות הצעד הזה יבוטל הצורך במתן אישורים חסרי תועלת ומשמעות לשורה ארוכה של גופים ומצבים. ביניהם: אימון בחדר כושר הדורש אישור מרופא, בעוד פעילות בעצימות דומה מחוץ לחדר הכושר לא דורשת אישור כזה, ועוד.

נושאים קשורים:  דעות,  יחסי רופא חולה,  איגוד רופאי המשפחה,  אישור מחלה,  ימי מחלה,  אישור רפואי
תגובות
רופא
01.08.2014, 07:58

כל הכבוד.
הפסקת העיסוק באישורי המחלה תפנה זמן עצום !!!! של רופאי המשפחה שיוכלו להקדישו לטיפול האמיתי והרב שיש לתת למטופלים.
צריך למצוא מנגנון אמיתי ויעיל כפי שקיים בחלק מהמדינות (שילוב של ימי מחלה וחופשה שנתית / תגמול בגין אי העדרות...)
יישר כח

רופא
01.08.2014, 10:32

כרופא יועץ איני מקנה ברופאי המשפחה: עבודתם קשה ולרוב כפויית תודה. מצד שני כולנו יודעים על מקרים רבים של אצבע "קלה על ההדק" בעניין מתן אישורי מחלה ע"י רופאי משפחה לא מעטים: הסיבות רבות: עומס,שחיקה וכו'.
אני מכיר היטב מקרה של מישהו שמדי תקופה מוציא אישורי מחלה מבלי להיות נוכח אצל הרופא שלו. כולכם מכירים מקרים כאלו אני בטוח !
איני יודע מה הפתרון: אני מניח (אך איני מבטיח....) שלו היתי רופא משפחה לא היתי מוריד את רף האיכות בטיפול שלי : לתת אישור מחלה רק אם באמת נדרש ,לבדוק לפני הוצאת מסמך בעל ערך משפטי מתחת ידיי !

רופא
01.08.2014, 14:15

אני מקווה שהמהלך יצליח

קונלי עתליה
04.08.2014, 22:40

כן,מסכימה לחלוטין!גם מצד החולה,אני לדוגמה: רופא המשפחה נמצא לרוב כפקיד הרושם את שמבקשים הימנו. במקום לבדוק ולהתענין באיכפתיות בחולהבפונה.

ד"ר אייליג ישראל
06.08.2014, 09:24

חולק אני על עמדתם של פרופ' וינקלר והאחרים. אני רואה את רופאי המשפחהוכלל הרופאים הראשוניים שנמצאים במרפאות ונותנים שרות למטופלים כמגיני החולים.
המעביד- בד"כ אינו רואה את צרכי העובד אלא את צרכי מקום העבודה. אין ספק שאחרי ניתוח או חבלה ניתן להמשיך לעבוד- ואם כואב אז שיקחהעובד נגד כאבים.אני משוכנע שכולם מכירים את ההבדל בין כואב ולא כואב- כאשר זה לי זה כואב, כאשר זה לאחר זה לא כואב.ניתןלהתאפק, קצת לסבול העיקר שמקום העבודה לא יפגע. לנוח ? להתאושש ? זה תעשה בבית, אחרי העבודה ועל חשבון זמנו הפנוי של העובד.
נכון שיש כאלו שמנצלים את המצב אבל אני מכיר כנראה את הרוב האחר- אלו שמגיעים לעבודה גם כשהם חולים, ואלו שצוברים מאות ( ולעיתים אלפי ) ימי מחלה שלא נוצלו. האם צריך הוכחה יותר טובה שהעובדים בישראל לא מנצלים את כול זכויותיהם.
הרעיון של המעסיקים שהם יחזיקו רופאים מטעמם שיאשרו את האישורים של הרופאים האחרים- הרי ברור שלרופא שמועסק ע"י מעסיק לא יהיה את החופש הדרוש כדי להחליט החלטה אמיתית האם העובד היה זכאי או לא. והרי ברור לכולנו שההבדל בין הבדיקה היום ( תחילת המחלה ע"י הרופא המטפל ) ובדיקה בעוד 3 ימים ( ע"י רופא המעסיק ואחרי תחילת טיפול ) ההבדל עצום ותמיד יהיה נגד העובד.
בחוק יש דרך פיצוי לאותם עובדים שהקפידו שלא לנצל את ימי חופש מחלה. היציאה לגמלאות הם יקבלו כ 25% מהימים שלא ניצלו. למה רק 25%. אני מציע לשנות את האחוזים- כול יום שלא נוצל ישולם לעובד במלואו. או אז יהיה תיגמול על חריצותו ומסירותו של העובד.

ועד אז - ועם כול ההבנה לעומס העבודה שנופל על הרופאים המטפלים- הם המגן האחרון למען העובדים וכך זה צריך להמשיך