• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
הסטוריז של DoctorsOnly:
חדשות

הלייזר שמחליף את הסכין: טכנולוגיה מתקדמת לטיפול בגידולי מוח בשיבא

"עשו לי חור קטן בקרקפת, הכניסו צינורית, ירו בלייזר וזהו", מתארת המטופלת הראשונה שעברה ב"שיבא" ניתוח זעיר פולשני בטכנולוגיית לייזר LITT להוצאת הנגע המוחי

במרכז, ד״ר תהילה קייסמן-אלבז, נוירוכירורגית בכירה ביחידה לנוירוכירורגיה אונקולוגית, במהלך הניתוח. צילום: דוברות שיבא

במחלקה לנוירוכירורגיה ב"שיבא", בראשותו של פרופ׳ צבי כהן, בוצעה לפני כשבועיים פרוצדורה ניתוחית זעיר-פולשנית בעזרת טכנולוגיית לייזר LITTי(Laser Interstitial Thermal Therapy) - טכנולוגיה מתקדמת לטיפול בגידולים מוחיים מורכבים. הליך LITT הוא הליך ניתוחי לכל דבר, המתבצע תחת הרדמה כללית וכולל החדרת סיב לייזר באמצעות מערכת ניווט נוירוכירורגית לנגע המוחי שבו יש צורך לטפל. המערכת מיוצרת ונתמכת על ידי חברת מדטרוניק ומיושמת במרכזים רפואיים מובילים בעולם.

ד״ר תהילה קייסמן-אלבז, נוירוכירורגית בכירה ביחידה לנוירוכירורגיה אונקולוגית ובשירות לרדיו-כירורגיה, מסבירה: ״אנחנו עושים חתך קטן בקרקפת, קודחים חור בקוטר מספר מילימטרים בגולגולת ומחדירים סיב לייזר דק למוקד המטרה באופן שנקבע ומתוכנן בקפידה מראש. לאחר התקנת סיב הלייזר, מעבירים את המטופל לחדר MRI מיוחד, שם מתבצע המשך ההליך הניתוחי שכולל וידוא מיקום הסיב בתוך הנגע וצריבתו תחת הנחיית מכשיר MRI בזמן אמת".

הטכנולוגיה מיועדת למספר קבוצות מטופלים: מטופלים עם גידולים שאינם נתיחים, לדוגמה גידולים עמוקים שקשה להגיע אליהם בניתוח רגיל מבלי לגרום לפגיעה ניכרת ברקמת המוח; מטופלים עם נזקי קרינה, או מטופלים עם גידולי מוח שטופלו בקרינה והטיפול בקרינה כשל מסיבה כזו או אחרת; וכן מטופלים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי. יש לציין שרשימת האינדיקציות וסוגי הגידולים והמצבים הרפואיים המתאימים לטיפול הולכת ומתרחבת.

לאחר התקנת סיב הלייזר, מעבירים את המטופל/ת לחדר MRI מיוחד, שם מתבצע המשך ההליך הניתוחי שכולל וידוא מיקום הסיב בתוך הנגע וצריבתו. צילום: דוברות שיבא

המטופלת שעברה לראשונה את ההליך, בשנות ה-60 לחייה, חלתה בשנת 2020 בסרטן ריאה עם מוטציה ייחודית, ובעזרת טיפול ביולוגי מצבה השתפר. "ראו מהר מאוד שאני לא חולה, התרופה עבדה מצוין", היא מספרת. כשנתיים וחצי לאחר מכן, בבדיקת MRI שגרתית, התברר כי נוצרו גרורות במוחה. היא עברה טיפול רדיו-כירורגי ממוקד שהצליח והיתה "נקייה" למשך שנתיים נוספות. אך לפני כחצי שנה, אחת מהגרורות שבה וגדלה.

"היו לי שתי אפשרויות – ניתוח מוח מסובך, שלא היה ברור אם הוא באמת נחוץ, או להמר על האפשרות החדשנית שהציעה לי ד"ר קייסמן-אלבז. "עשו לי חור קטן בקרקפת, הכניסו צינורית, ירו בלייזר – וזהו. זה פשוט הציל לי את החיים. לא לקחתי אפילו משכך כאבים אחד. נמנע ממני ניתוח קשה וכאבים רבים", מספרת המטופלת.

הטכנולוגיה מציעה מספר יתרונות משמעותיים: מדובר בשיטה חדשנית, המדגימה יעילות גבוהה ואחוז סיכונים נמוך, זמן אשפוז קצר וחזרה מהירה לשגרה – ״תוך יום-יומיים משתחררים הביתה״, אומרת ד״ר קייסמן-אלבז, וכן הפחתת הצורך בנטילת סטרואידים. ״כשיש נזקי קרינה, בד״כ קו הטיפול הראשון הוא סטרואידים שניתנים לעתים למשך חודשים ארוכים, טיפול עם תופעות לוואי רבות, חלקן קשות מאוד. בשל כך, יש ירידה משמעותית באיכות החיים של מטופלים אשר נוטלים סטרואידים לתקופה ממושכת, והטיפול בסטרואידים עלול אף לגרום בפועל לנזק גופני. הטכנולוגיה החדשה באה לקצר באופן משמעותי את משך נטילת הטיפול בסטרואידים״, מסבירה ד״ר קייסמן-אלבז.

לדבריה, ״הטכנולוגיה הזו נכנסה לסל הבריאות לאחרונה באינדיקציה של טיפול בגידולי מוח שאינם נתיחים, לאחר שוועדת סל הבריאות הכירה בחשיבות מתן מענה לאוכלוסיה לא קטנה של מטופלים שסובלים מתופעות לוואי של טיפול תרופתי ארוך טווח וקשה או למטופלים שעבורם פתרונות הטיפול מוגבלים. טיפול זה יכול לתת מענה אחר, שיגרום לשיפור באיכות חייהם ומצבם הבריאותי ופוטנציאלית, לעתים קרובות אף יוכל להאריך את חייהם.

"חשוב להדגיש כי זו לא פרוצדורה שמתאימה לכל מקרה ומטופל, ואנחנו מבצעים במחלקתנו דיונים רב צוותיים רבים ומקבלים החלטות בהתאם לכל מקרה״, מוסיפה ד״ר קייסמן-אלבז. "טכנולוגיית ה-LITT מהווה כלי נוסף, חדשני, יעיל ובטיחותי, בארסנל הטיפולי ואני נרגשת ושמחה שיש לי את היכולת להשתמש בכלים המתקדמים שבהם התמקצעתי כדי לספק רפואה מותאמת ואיכותית יותר למטופלים״.

נושאים קשורים:  גידולי מוח,  בית החולים שיבא,  ד״ר תהילה קייסמן-אלבז,  LITT,  ניתוח זעיר פולשני בלייזר,  חדשות
תגובות