במרכז רפואי מאיר בכפר סבא בוצע לראשונה הליך של סגירת פגם במחיצה הבין-פרוזדורית (PFO) בלב בעזרת התקן חדשני - GORE CARDIOFORM.
עוד בעניין דומה
המטופלת, אישה בשנות ה-60, שסבלה מאירוע מוחי חוזר ומאובדן ראייה חולף, עברה אבחון שכלל אקו לב שזיהה מעבר בועיות דרגה III והמעבר אושר באמצעות דופלר טרנס-קרניאלי. בעקבות כך, הוחלט על השתלת ההתקן.
פגם מולד במחיצה הבין-פרוזדורית, קיים בכ-25% מהאוכלוסיה, ולרוב אינו גורם לתסמינים. 10% מכלל אירועי שבץ מוחי מתרחש בצעירים בגילאים 18-50 כשהגורם העיקרי הוא PFO או דיסקציה של עורקים קרוטידים.
במטופלים הסובלים משבץ מוחי איסכמי שבו לא מזוהה גורם ברור, המאופיין בכשליש מהמקרים, זוהה קשר אפשרי בין הפגם לשבץ, במיוחד אם נשללו סיבות אחרות כגון פרפור פרוזדורים.
קיימת חשיבות לאבחן ולטפל במקרים בהם קיים פגם עם סיכון מוגבר לאירוע מוחי. ניתן לבצע אבחון באמצעות אקו לב ודופלר טרנס-קרניאלי. במקרים המתאימים, צוות רב תחומי, הכולל קרדיולוגים ונוירולוגים, ממליץ על סגירת המעבר על מנת למנוע שבץ חוזר.
CARDIOFORM - התקן מתוצרת חברת W. L. Gore & Associates - מאושר על ידי מינהל התרופות והמזון האמריקאי (ה-FDA) ונמצא בשימוש בארה"ב. המכשיר עשוי ממסגרת חוט ניקל-טיטניום (ניטינול) ומכוסה בפוליטטראפלואורואתילן (ePTFE). הרכב זה הופך את ההתקן לרך וגמיש יותר המאפשר התאמה טובה יותר לאנטומיה של הפגם, ובכך מפחית את הלחץ על הרקמה הסובבת. ההתקן מאפשר אנדותליזציה מהירה.
הפעולה בוצעה בהובלת פרופ' עבד עסלי, מנהל מערך הלב ב"מאיר", ד"ר חנה וקנין אסא, מנהלת צנתורי הלב, ד"ר יורם נוימן, מנהל שירות אקו לב ומרפאת המסתמים בבית החולים וד"ר רמי בראשי, קרדיולוג בכיר ביחידת הצנתורים. ההליך, שהושלם בהצלחה, מהווה עדות לתרומה של טכנולוגיה חדשנית לשיפור הטיפול הרפואי.