• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
הסטוריז של DoctorsOnly:
חדשות

חיישן זעיר שמשדר בלייב לרופאים הושתל בליבו של חולה בבילינסון

החיישן, שפיתחה חברה ישראלית, משדר נתונים כולל לחצים ונפחים בלב ומתריע מראש במקרי התדרדרות | בוצע בפעם הראשונה בעולם ועשוי לשנות את כל הניטור בעתיד

36 השתלות לב בשנת 2024. צילום: שאטרסטוק

חיישן חכם, שמשדר בלייב לרופאים, הוצמד לליבו של מטופל בן 51 עם אי ספיקת לב קשה, במהלך השתלת לב מלאכותי במרכז הרפואי ביליניסון מקבוצת כללית. זוהי הפעם הראשונה שבה מבוצע הליך הצמדת חיישן זה בעולם. המיקרו-סנסור, פרי פיתוח של חברת מדינול הישראלית, מאפשר מעקב רציף במצבם של חולי לב ומתריע מראש במקרים של התדרדרות.

החיישן, המכונה Microtech, הוא אביזר זעיר במיוחד, בגודל תת-מילימטרי, אשר הוצמד ללב במהלך השתלת לב מלאכותי (Left Ventricular Assist Device - LVAD). מיד לאחר ההשתלה, החל החיישן לשדר נתונים חיוניים ומדויקים לצוות הרפואי, המאפשרים מעקב רציף ומדויק אחר תפקוד הלב המלאכותי.

הרופאים מסבירים כי הפוטנציאל העתידי הוא להציל אלפי מטופלים עם מגוון מחלות לבביות, אי ספיקה, הפרעות קצב ועוד.

מעקב רפואי אחר מטופלים עם בעיות לב הוא הליך מורכב ומוגבל. פעמים רבות, הקרדיולוג נדרש לבצע צנתור אבחוני בעליות, פעולה פולשנית שנלווים לה סיכונים. במקרים בהם לא מתאפשר צנתור, נאלץ הרופא להסתמך על תיאור התחושות של המטופל ונתונים בקירוב, המופקים מבדיקת אקו לב. החיישן של Microtech משנה לחלוטין את הפרדיגמה ומספק נתונים מדויקים בכל רגע נתון ללא צורך בהתערבויות פולשניות נוספות מלבד התקנתו הראשונית.

ד"ר טוביה בן גל, מנהל היחידה לאי ספיקת לב בבילינסון, מסביר כי אי ספיקת הלב היא מחלה מתקדמת, עם פרקי זמן בהם המטופל מרגיש טוב ואירועים של החמרה. "אירועי ההחמרה מתחילים בערך שבועיים לפני שהמטופל מרגיש לא טוב, בעיקר קושי בנשימה. אירועים אלה מביאים לאשפוזים חוזרים ולהגברת התמותה של חולי אי ספיקת הלב. לזיהוי מוקדם של התחלת ההחמרה, עוד לפני שמופיעה ההרגשה הלא טובה, יש חשיבות עליונה".

ה-Microtech פעל כ"מערכת התרעה מוקדמת" עבור הקרדיולוג. בדומה לנורת האזהרה ברכב, הוא מאפשר זיהוי מוקדם של בעיות לפני התדרדרות מצב הלב. כשם שנהג רוצה לדעת על תקלה במנוע לפני שהרכב מעלה עשן, כך יכולים הרופאים לקבל התרעה על שינויים בתפקוד הלב עוד לפני שהמטופל מגיע למצב של קשיי נשימה משמעותיים או שינויים אחרים מסכני חיים. החיישן מתאפיין ביכולת שידור מידע חד-כיווני בלבד, ללא אפשרות חדירה או פריצה למערכת, תוך שמירה מלאה על פרטיות וסודיות המידע הרפואי.

הפעולה התאפשרה בזכות שיתוף פעולה בין חברת מדינול לבין צוותי המחלקה לכירורגיית לב והיחידה לאי ספיקת לב בבילינסון. את הפעולה ביצעו: פרופ' ארז שרוני, מנהל המערך לניתוחי לב וחזה בבילינסון, אשר ביצע את השתלת המיקרו-סנסור; ד"ר ויקטור רובצ'בסקי, סגן מנהל המערך לניתוחי לב וחזה שביצע את השתלת הלב המלאכותי; וצוות היחידה לאי ספיקת לב בבילינסון בניהולו של ד"ר טוביה בן גל, אשר ינהל מעתה את המעקב והניטור לאחר ההשתלה.

חברת מדינול, אשר פיתחה את הטכנולוגיה, עוסקת מזה כ-20 שנה במחקר ופיתוח מיקרו-סנסורים. הניסוי בסנסור קיבל אישור מ-FDA ועבר את כל האישורים הנדרשים בתחום אבטחת המידע והגנת הפרטיות.

הטכנולוגיה נמצאת כיום בשלבי מחקר במספר תחומים רפואיים, לרבות קרדיולוגיה, נוירולוגיה, אופתלמולוגיה וכלי דם. הפרוצדורה צפויה להוות פריצת דרך בתחום הרפואה המונעת, ולספק לרופאים יכולת ניטור מדויקת ומקדימה של מצב הלב.

פרופ' שרוני הסביר כי הטכנולוגיה עשויה לשנות את סטנדרט הטיפול באי ספיקת לב בכלל, במטופלים במכשירי עזר מלאכותיים ללב LVAD, ומושתלי לב בפרט. "אנחנו במערך ניתוחי לב בבית החולים בילינסון, גאים ונרגשים לקחת חלק ולהוביל יחד עם המערך הקרדיולוגי טכנולוגיה פורצת דרך זו", אמר.

המוניטור מתוך אתר החברה

ד"ר יורם ריכטר, מנכ"ל מדינול אמר "הסנסור שפותח כאן ייחודי בכך שהוא יכול לראשונה להפוך כל שתל רפואי ל"מכשיר חכם". דבר זה יאפשר להמשיך ולטפל במגוון רחב של חולים לאורך כל חייהם, גם הרבה אחרי הניתוח, הצינתור או הפעולה הרפואית עצמה. אנחנו שמחים וגאים במיוחד שטכנולוגיה מתקדמת זו אשר פותחה בישראל, ע"י המהנדסים, המדענים, אנשי האיכות, הקליניקה והרגולציה הטובים בעולם, כעת מושתלת ונמצאת בשימוש ראשון בישראל, בידי הרופאים הטובים בעולם".

נושאים קשורים:  חדשות,  השתלת לב,  ביליניסון,  קרדיולוגיה,  מיקרוסנסור,  פרופ' ארז שרוני,  ד"ר ויקטור רובצ'בסקי,  ד"ר טוביה בן-גל
תגובות