• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
הסטוריז של DoctorsOnly:
חדשות

מהקוקפיט אל חדר הניתוח: סימולטור ייחודי לניתוחי עיניים ב"בילינסון"

מרכז הדרכה לניתוחי עיניים ב"בילינסון" מיישם שיטות הכשרה של טייסי קרב ומאפשר למתמחים להתנסות בתרחישי ניתוח מגוונים באמצעות סימולטורים מתקדמים

אפשרות להתאמן פעמים רבות על מצבי קיצון בניתוחי עיניים. צילום: דוברות "בילינסון"

מרכז הדרכה להכשרת מנתחי עיניים הוקם במרכז הרפואי בילינסון בפתח תקווה. במרכז, המדמה חדר ניתוח אמיתי, מתאמנים עשרות מתמחים על מערך סימולטור בניתוחי קטרקט, הניתוח הנפוץ והבסיסי ביותר ברפואת העיניים. המרכז מופעל על ידי מדריכות סימולטור מנוסות בוגרות חיל האוויר. הסימולטור נרכש בעזרת תורמים ועמותת ידידי המרכז הרפואי רבין.

מרכז ההדרכה, אותו מנהל ד"ר איתי גבאי, מיישם שיטות הכשרה המבוססות על עקרונות הכשרת טייסי קרב ומאפשר למתמחים להתנסות בתרחישי ניתוח סטנדרטים ובמצבים מורכבים ובלתי צפויים באמצעות סימולטורים מתקדמים. ההתנסות מלווה בפרוטוקולים של תרחישי פעולה-תגובה שעברו הסבה על ידי רופאי מערך העיניים מעולם התעופה לסביבת חדר הניתוח.

בשונה מהכשרת המנתחים הקלאסית, ב"בילינסון" המתמחים מבצעים את הניתוח הפיזי הראשון רק אחרי שהתאמנו פעמים רבות על תרחישים חיוניים בסימולטור ולאחר שהוסמכו על ידי הצוות במרכז ההדרכה.

האפשרות העומדת בפני הרופאים היא להתאמן פעמים רבות על מצבי קיצון שהתגובה המיידית אליהם בחדר הניתוח היא ההבדל בין הצלחה לכישלון. תיעוד האימונים מנותח בקפידה ברמה המערכתית ומסייע למנהלי המערך לזהות מגמות שיש לחזק ברמה הכיתתית ואלמנטים שיש לתרגל ברמת הפרטנית.

סימולטור לניתוחי עיניים ב"בילינסון". צילום: דוברת ביה"ח

ד"ר יפתח יסעור, מנהל מרפאת אוקולופלסטיקה במערך העיניים, שיזם את הקמת מרכז ההדרכה, מסביר כי "סביבות העבודה של הטייס הבודד בקוקפיט ושל מנתח העיניים העובד תחת המיקרוסקופ דומות מאוד. בשני המקצועות מתחילים את ההכשרה בגיל צעיר יחסית, ללא ידע או ניסיון קודם ודי מהר אתה נדרש לביצוע פעולות מדויקות ומורכבות עם פוטנציאל התלקחות למצב בסיכון גבוה המתפתח בתוך זמן קצר. רפלקס התגובה הנכונה למצב שהתפתח הוא המפתח להצלחה. לכן, זה התבקש לקחת את יכולות ההכשרה הגבוהות שהתפתחו בחיל האוויר הישראלי ולהכיל אותן על עולם הרפואה השמרני ולייצר חדשנות אמיתית".

סא"ל במיל' גיל לחוביצר, מנכ"ל חברת הרמוניקס שהקימה את המרכז ופיתחה את התכנים, לשעבר ראש ענף הסימולטורים בחיל האוויר, מוסיף כי השימוש בסימולטור מקפיץ את המיומנויות של המנתחים הצעירים ומרחיב את הניסיון שלהם בטווח רחב מאוד של תרחישים, לרבות סיבוכים במהלך הניתוח. "אני שומע מהם מדי יום כיצד הם מייחסים חלק משמעותי מההצלחה שלהם בחדרי הניתוח לאימונים בסימולטור ולמערך ההדרכה".

פרופ' אירית בכר, מנהלת מערך העיניים ב"בילינסון": "'בילינסון' מקדם חדשנות, גם כשהיא כל כך ייחודית ומחוץ לקופסה. במקרה הזה, מתוך חזון והשראה יוצאי דופן, עשינו קופי פייסט מחיל האוויר למערך העיניים. אנחנו פוגשים את המתמחים בחדרי הניתוח וכבר רואים את השיפור העצום ברמת המיומנות והביצועים שלהם שבסופו של דבר תורמים רבות גם למטופלים".

נושאים קשורים:  ד"ר איתי גבאי,  ד"ר יפתח יסעור,  פרופ' אירית בכר,  המרכז הרפואי "בילינסון",  סימולטור,  ניתוחי עיניים,  הכשרת רופאים,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
15.11.2024, 10:21

מדהים, מתי נראה משהו דומה בפריפריה? דווקא איפה שצריך יותר לפעמים, אימונים בסגנון זה לא צריכים להיות רק נחלת בתי החולים במרכז, עלינו לחזק את רפואת העיניים גם בפריפריה, מקווה שישכילו לקדם זאת.