אמצעי שנועד לשנות את האופן בו משמרים ומשנעים איברים להשתלה מוצג בתערוכת הבוגרים של הפקולטה לעיצוב במכון הטכנולוגי HIT חולון. המכשיר, OTP - Organ Transport and Preservation, פותח על ידי אוֹרָן סלע, בוגר המחלקה לעיצוב תעשייתי והוא נועד להחליף את הצידניות המבוססות על קרח לשינוע איברים שבהן משתמשים למטרה זו מאז שנות ה-70.
עוד בעניין דומה
פרופ׳ דודי ראב״ד, דיקן הפקולטה ומעצב בעל ניסיון עתיר שנים בעיצוב מוצרים רפואיים, חנך את סלע בפרויקט המציע פתרון בתחום שבו יש חוסר משמעותי בפתרונות טכנולוגיים מתקדמים. 18% מהאיברים המיועדים להשתלה נזרקים בממוצע כל שנה בעקבות בעיות בשימור ובשינוע.
מערכת OTP היא מכל חכם המיועד להובלת כל אחד מארבעת האיברים הנפוצים להשתלה: כליה, כבד, לב וריאה. המערכת משלבת מספר שכבות הגנה ושימור: קליפה חיצונית מפוליקרבונט קשיח שמספקת עמידות וחוזק, מכל אמצעי מנירוסטה להולכה תרמית מבוקרת ומכל פנימי שקוף המלא בתמיסת נוזל לשימור האיבר בצורה סטרילית ומבוקרת.
מטרת המערכת היא להאריך את חיי המדף של האיבר, לשפר את לוגיסטיקת השינוע, לקצר את זמן האספקה ולייצר סביבה אידיאלית בה האיבר מוגן ושמור בדיוק בתנאים הנדרשים לו כדי לשרוד ולהגיע במצב אופטימלי לניתוח.
מערכת ג'יירו פנימית מייצבת את המיכל ומבטיחה שהוא יישאר יציב וניצב לקרקע לאורך כל ההובלה, מבלי לספוג תנודות או תזוזות שמסכנות אותו. בנוסף, המכל הפנימי השקוף מצויד במנגנון IRIS – מנגנון חובק שמחזיק את עורק האיבר בצורה עדינה ומבטיח שהוא לא ייגע בדפנות המכל וישונע במצב של "ריחוף". בנוסף, המכל מותאם לשינוע גם באמצעות רחפן שמצויד בכלוב ייעודי ש"מחבק" את המכל ומבטיח יציבות ובטיחות במהלך הטיסה.
המערכת כוללת גם חיישנים מתקדמים שמנטרים באופן רציף את כל הפרמטרים הקריטיים לשימור האיבר והמידע מוזרם לאפליקציה ייעודית שמחברת בזמן אמת בין הרופא המוסר, הרופא המקבל וצוות הלוגיסטיקה. האפליקציה מאפשרת לנטר את מיקומו המדויק של האיבר, לעקוב אחרי מצבו ולדעת בדיוק מתי הוא יגיע ליעדו, כך שכל הגורמים המעורבים בתהליך יכולים לפעול בתיאום מושלם.
את OTP החליט סער לפתח לאחר שנחשף לנתונים המראים שאחוז משמעותי מהאיברים לא מצליחים להגיע להשתלה בגלל בעיות שינוע ושימור. הוא החליט למצוא פתרון שיבטיח שהאיבר יגיע ליעדו במהירות ובמצב אופטימלי תוך מניעת נזקים במהלך ההובלה.
המערכת, שנמצאת בהליכי רישום פטנט, הוערכה בכ-12,000 דולר ליחידה ומספר בתי חולים וחברות בארץ ובחו"ל מתעניינות בפיתוחה וברכישת הזכיינות.