• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
הסטוריז של DoctorsOnly:
חדשות

ב"כרמל" בוצע צנתור נדיר ומורכב להחלפת מסתם מיטרלי חדש בישן

במשך כמה שעות מותחות, כולל איבוד דופק והחייאה על שולחן הצנתורים, הצליח צוות המצנתרים לבצע את השתלת המסתם בתוך מסתם בהצלחה והמסתם הביולוגי החדש החל לפעול בלב המטופלת

המטופלת במחלקה עם צוות הרופאים שטיפל בה: ד"ר אמנון איתן, ד"ר סלים עדוי, פרופ' רונן יפה והאח חליל סמעאן. צילום: אלי דדון/ דוברת "כרמל"

בצנתור נדיר ומורכב השתילו הקרדיולוגים של בית החולים כרמל בחיפה  מסתם מיטרלי חדש בליבה של בת 77 במקום המסתם התותב הישן שהפסיק לתפקד והצילו את חייה.

האישה עברה ניתוח להחלפת מסתם לפני כעשר שנים ומאז היא במעקב קרדיולוגי צמוד. בעקבות קושי ללכת ולנשום שהחל להתגבר לאחרונה, היא פנתה לבית החולים ושם שמעה כי המסתם הישן דולף ויש להחליפו.

פרופ' רונן יפה, מנהל יחידת הצנתורים ב"כרמל", מסביר כי "אנו יודעים כי אורך החיים הממוצע של מסתמים ביולוגיים תותבים הוא כעשר שנים. כשמתפתחת דליפה משמעותית של המסתם והחולה מתחיל לסבול מאי ספיקת לב שיכולה להידרדר עד למוות, יש לטפל במסתם בהקדם".

המסתמים המוחלפים בצנתור TAVI הם המסתמים האורטלים הנמצאים בין החדר השמאלי לאבי העורקים. את החלפת המסתם המיטרלי, הנמצא בין העלייה השמאלית לחדר השמאלי, קשה מאוד להחליף בצנתור TAVI ורובם מוחלף בניתוח לב פתוח.

ד"ר אמנון איתן, סגן מנהל המערך הקרדיולוגי ב"כרמל" ומי שהוביל את הטיפול, מסביר כי "בגלל מורכבות מצבה הבריאותי של המטופלת, לא היה ניתן לנתח אותה - היא לא היתה מסוגלת לעמוד בניתוח לב פתוח חוזר. גם צנתור בגילה ובמצבה הרפואי הוא פעולה מאוד מורכבת ובעלת סיכון גבוה". לאחר שצוות הקרדיולוגים הסביר למטופלת את מורכבות הצנתור הנדיר, הסיכונים והסיכויים, היא נתנה הסכמתה לצנתור.

"חלק ממורכבות הצנתור היתה חציית המחיצה בין העליות בלב, והעברת המסתם החדש והגדול דרך חור זה", מסביר ד"ר איתן. כאן נכנס לפעולה ד"ר אסף דנון, רופא בכיר במחלקה שפתח את החור בין עליות הלב והרחיב אותו באמצעות בלון מיוחד עד שניתן היה להעביר דרכו את המסתם.

אולם, במהלך הנסיונות להחדיר את המסתם החדש למקומו צצה בפני המצנתרים בעיה חדשה וקשה. בכל פעם שהם הכניסו את הצנתר עם המסתם החדש, הוא משך החוצה את התיל מהחדר השמאלי ומנע את האפשרות להתקדם עם הצנתור. בפעולה יצירתית ומסובכת הכניסו המצנתרים תיל נוסף לליבה של המטופלת, שכופף בצורת לאסו והחזיק את התיל עליו המסתם בחדר השמאלי כדי שלא יברח עד לסיום הצנתור.

במשך כמה שעות מותחות, כולל איבוד דופק והחייאה על שולחן הצנתורים, הצליח צוות המצנתרים לבצע את השתלת המסתם בתוך מסתם המורכבת בהצלחה, והמסתם הביולוגי החדש החל לפעול בלב המטופלת.

את הצנתור הנדיר והמורכב ביצע צוות מצנתרים בכיר ומורחב בהובלת ד"ר איתן ופרופ' יפה בסיוע פרופ' דני דביר, מנהל היחידה לקרדיולוגיה פולשנית בבית החולים שערי צדק. לצידם פעלו ד"ר סלים עדווי עם אקו TEE צמוד, ד"ר רונן גלילי מנהל יחידת ניתוחי החזה ב"כרמל", ד"ר דנון, ד"ר חוסין סולימאן וצוות אחיות מנוסה.

נושאים קשורים:  בית חולים כרמל,  החלפת מסתם לב מיטראלי,  ד"ר אמנון איתן,  ד"ר אסף דנון,  חדשות,  פרופ' דני דביר
תגובות