מסמך ההנחיות הבינלאומי להערכת חולים המועמדים להשתלת לב, המגדיר בין השאר את הקריטריונים לתיעדוף מועמדים להשתלה, פורסם לאחרונה בכתב העת של האיגוד הבינלאומי להשתלות לב וריאה, The Journal of Heart and Lung Transplantation. את כתיבת המסמך הובילה פרופ' יעל פלד, המנהלת הרפואית של היחידה להשתלות לב ותמיכה מכנית של המרכז הרפואי שיבא.
עוד בעניין דומה
הצורך הדחוף בקווים מנחים אחידים גלובלית התעורר עקב הפער האדיר בין זמינות הלבבות והביקוש הגובר להם בעולם כולו, נושא המאפיין את תחום השתלות האיברים בכלל. לנוכח המצב כיום, כאשר במרבית תחומי הרפואה איגודי רופאים מקצועיים ביבשות שונות מכתיבים קווים לפי גישות שונות, מדובר במסמך מאחד את כל האסטרטגיות על ידי האיגוד עולמי שאימץ לחיקו את המסמך כהנחיות רפואיות מומלצות.
מסמך ההנחיות נכתב כאמור בהובלתה המקצועית-אקדמית של פרופ' פלד ועליו חתומים 56 רופאים וחוקרים. פרופ' פלד מדגישה כי לכתיבת ההנחיות סייעו בכירי הרופאים, חוקרים מתחום השתלות הלב ותחומי רפואה משיקים מ-18 מדינות מיבשות שונות, כולל צפון אמריקה, אירופה, המזרח התיכון, יפן, ברזיל, ערב הסעודית ועוד, כך שהמסמך מתווה את הטיפול הקליני של החולים ברחבי העולם. ד"ר אלכס פרדמן, מנהל שירות תמיכת לב מכנית ב"שיבא", נמנה על המחברים של מסמך ההנחיות וסייע בגיבושו.
המסמך עוסק כאמור בהנחיות להערכת המועמדים להשתלות לב ואפיון המדדים לפיהם יש לנהוג בקביעת מידת ההתאמה והדחיפות של הממתינים להשתלה. "מסמך הנחיות נבנה בחלקו הגדול על תפיסת העולם והניסיון הקליני שלנו ב'שיבא' והמטופלים שלנו הם שהובילו אותנו לגיבוש ההנחיות", אומרת פרופ' פלד.
לדבריה, ההנחיות הבינלאומיות להערכת חולים להשתלת לב כוללות את ההמלצות הרפואיות המעודכנות לבחירת ואישור חולים להשתלת לב, להשתלת לב משולבת לב-כבד או לב-כליה והן מקיפות מגוון רחב של תחומים: אונקולוגיה, זיהומיות, פסיכולוגיה, סוציולוגיה ועוד. כמו כן, הוא מתמקד בגישה אינדיבידואלית השמה את המטופל במרכז.
המסמך מחולק לשלושה חלקים: הקריטריונים שלפיהם חולים נשלחים להשתלת לב, דרכי הטיפול בחולה הזקוק להשתלה עד ליום הניתוח ודרכי הטיפול בלב מלאכותי. המסמך מנגיש את כל המידע הנחוץ לצוותים הרפואיים בצורה נוחה, כשהקווים המנחים מחולקים לפי קבוצות המבוססות על חוזק ואיכות ההמלצה עם הסבר קצר ובהמשך הרחבה על כל הנחיה.
עוד מוסיפה פרופ' פלד כי מדובר בהנחיות הקובעות את מדיניות הטיפול הפרטנית וגם את מדיניות הטיפול הכלכלית, שלפיה נקבעות למשל אילו תרופות יירכשו עבור החולים.
ההנחיות כוללות את אוכלוסיית הילדים ואוכלוסיית המבוגרים ומשכך אומץ המסמך גם על ידי איגוד ההשתלות הבינלאומי אצל ילדים. קווים מנחים אלה צפויים להיות מצוטטים רבות בספרות הרפואית המקצועית ולהיות מתורגמים לעשייה קלינית בבתי חולים רבים ברחבי העולם.
פרופ' פלד מציינת כי המסמך "עונה על כל הצרכים של הצוותים הרפואיים, גם בצרכים שלא בהכרח דנים בהם בוועדות בישראל. ניסינו להתייחס לכל התרחישים האפשריים ובמקרים שלא היו לנו די ראיות, ניהלנו דיוני מומחים וסיעור מוחות עד להסכמה".
פרופ' יעל פלד נמנית על סגל המערך הקרדיולוגי ומכון הלב של המרכז הרפואי שיבא משנת 2000. לפני שנה וחצי נבחרה למועצת המנהלים של האיגוד העולמי להשתלות לב, כאחת מתוך שישה חברים במועצה.