חברת הסטארט-אפ הישראלית AISAP קיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) עבור המוצר AISAP CARDIO. מדובר בפלטפורמת תוכנה מבוססת בינה מלאכותית ראשונה מסוגה שפיתחה החברה, המשמשת לאבחון מהיר של בדיקות אולטרסאונד וזיהוי מדויק של מחלות לב מבניות ואי ספיקת לב.
עוד בעניין דומה
הפלטפורמה, שפותחה בעזרת זרוע החדשנות ARC של המרכז הרפואי שיבא, משלבת ארבעה מודולי אבחון מבוסס מכונה (CADx) של פתולוגיות מסתמי הלב ושמונה פרמטרים לבביים מרכזיים בפלטפורמת אולטרסאונד אחת מקיפה, המייצרת באופן אוטומטי אבחנות, מדידות ודו"חות מסכמים עבור הרופא. הפלטפורמה מסייעת לרופאים שאינם מומחים בתחום הדימות לבצע את הבדיקות בדרך אפקטיבית, כדי להפיק את הסריקות הטובות ביותר ולזהות במהירות ובדייקנות עד 90% מהפרמטרים המבניים והתפקודיים הלבביים הנפוצים ביותר, ליד מיטת המטופל, בתוך דקות.
מחלות לב מהוות הגורם המוביל לתחלואה ותמותה, בשל כך הביקוש לבדיקות אולטרסאונד לב ככלי אבחוני בישראל הולך וגובר הן בקהילה והן באשפוז בבתי חולים. הצורך להמשיך להפנות מטופלים לבדיקת מעבדה המבוצעת על ידי טכנאים מנוסים ומפוענחת על ידי קרדיולוגים מומחים יוצר צוואר בקבוק על מעבדות האקו. כך למשל, מחלקה פנימית בישראל נדרשת לבצע עד כעשר בדיקות אקו לב ביום ובפועל קיימת הקצאה לביצוע 1-2 בדיקות במעבדה, מה שמצריך פתרון לביצוע הבדיקות הנותרות במחלקות האשפוז באמצעות מכשור נייד.
הטכנולוגיה הקיימת לביצוע אולטרסאונד באמצעות מכשור נייד בנקודת הטיפול (point of care ultrasound) טומנת בחובה פוטנציאל לגשר על פער זה. היכולת של קלינאים שאינם מומחים בדימות לבצע את הסריקות בדרך אופטימלית, לפענח בעצמם את התמונות ולקבל החלטה אבחונית-טיפולית ליד מיטת המטופל, תאפשר ביצוע אבחון מיידי ומדויק לכל המטופלים הזקוקים לכך.
איך זה עובד?
מערכת AISAP CARDIO מאפשרת לקלינאים לבצע סריקה קצרה בהתאם לפרוטוקול מוגדר, תוך סיוע לקלינאי ברכישת התמונות ובפענוח שלהן. המידע נשלח באופן אנונימי לעיבוד אלגוריתמי בענן, שם מנותחים מבנה הלב, גודל החדרים והעליות, המסתמים וכלי הדם, נוזלים בשריר הלב, אופן זרימת הדם ועוד. התוצאות מנותחות באופן מיידי לרופא שמחליט האם לאשרר את האבחנה או לבצע בה עריכה. לבסוף, מופק דו"ח מפורט של הבדיקה שנשלח ישירות לתיק הרפואי הדיגיטלי של המטופל באופן המשתלב בתהליך הרפואי.
בהתבסס על מחקרים פרוספקטיביים שבוצעו בישראל, בממוצע ב-50% מהסריקות מאותר ממצא משמעותי הדורש התייחסות, ב-25% שונה מהלך הטיפול על רקע ממצאי הבדיקה וכ-5% הופנו לביצוע פעולות דחופות ופרוצדורות מתקדמות.
פלטפורמת AISAP CARDIO משתלבת עם מערכות המחשוב הקיימות בבתי החולים ומאפשרת שימוש גם במכשירים פשוטים וזולים ואינה מצריכה רכישת חומרה חדשה. האלגוריתמיקה של AISAP אומנה ונבחנה על מאות אלפי בדיקות אקו-לב שכללו מעל 24 מיליון קטעי וידיאו. המהימנות והדיוק של האלגוריתמים החדשים שלה במכשירי POCUS אומתו בניסויים קליניים רב-לאומיים, מרובי-אתרים ומגוון של סוגי רופאים, בהובלת מכון המחקר של ביה״ח של אוניברסיטת הרווארד. אתרי ניסוי נוספים כללו בתי חולים בארה"ב.
הפלטפורמה פועלת בהצלחה במחלקות פנימיות וחדרי מיון בישראל וארה"ב והביאה לשינוי במסלול הטיפול של כשליש מהמטופלים שנסרקו. הפלטפורמה רלוונטית למגוון רחב של שימושים קליניים - ברפואה דחופה, רפואה פנימית, טיפול נמרץ, רפואת משפחה, מכוני סקר רפואי, רפואה מרוחקת, הדרכות רפואיות ועוד.
"ל-AISAP CARDIO יש פוטנציאל לבצע מהפכה בעולם האולטרסאונד", אומר פרופ׳ אהוד רענני, מייסד שותף ב-AISAP, מנהל מרכז לב, חזה וכלי דם ב"שיבא". "מחלות מסתמים ואי ספיקת לב הם כיום הגורם המוביל לאשפוז ותחלואה בארה"ב. היכולת לאפשר לרופאים שאינם מומחי דימות לאבחן במהירות ובמדויק את מצב המטופל ליד המיטה יוביל לגילוי וטיפול מוקדם יותר, יתרום לבריאות החולים, ליעילות המרכזים הרפואיים ולחיסכון בעלויות של מערכות הבריאות".
מסכם עדיאל עם-שלום, מייסד משותף ומנכ"ל AISAP: "הפלטפורמה פותחה על ידי טכנולוגים וקרדיולוגים מהשורה הראשונה כדי לפתור אתגרים קריטיים בטיפול בחולים, גישת ה-'Total body, anywhere, anytime AI' של AISAP משנה את שירותי הבריאות על ידי הבאת כלי אבחון חדישים עד לנקודת הטיפול. AISAP היא החברה הראשונה בעולם שמבטיחה אישור FDA במסלול CADx לאבחון מקיף של מחלות לב מבניות באמצעות POCUS, והיא מסמנת צעד גדול במטרה שלנו לספק אבחון מסייע בנקודת הטיפול, או POCAD™ point of care assisted diagnosis, באופן רחב, החל מהמרכזים הרפואיים הגדולים ביותר ועד למקומות הכפריים המרוחקים ביותר".