תא צילום חדשני בשילוב AI יחזה כיצד ייראה מבנה השד של נשים המתמודדות עם סרטן שד בתום הטיפולים, זאת במסגרת מחקר בינלאומי שנעשה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. 27 נשים כבר נרשמו להשתתף במחקר ובית החולים מגייס כעת משתתפות נוספות.
עוד בעניין דומה
סקרים מראים כי שכשליש מהנשים שהחלימו מסרטן שד ברחבי העולם אינן מרוצות ממראה השדיים שלהן לאחר הניתוח והטיפולים שעברו. האפליקציה "סינדרלה" תנבא למטופלות על בסיס ניתוח מאפיינים אישיים ובינה מלאכותית כיצד ייראה השד בתום הטיפולים. לאחר הליך הצילום במכשיר ועיבודו באפליקציה, תוך התייחסות לאפשרויות הטיפול העומדות בפני המטופלת, היא תקבל תמונות הדמיה של התוצאה הסופית באופן מדויק.
לצורך המחקר הגיע לשיבא פוטורובוט - תא צילום מיוחד לצילום תמונות מותאמות למערכת הבינה מלאכותית. הטכנולוגיה של תא הצילום החכם משמשת במקור בתחום האופנה, והיא עברה הסבה והתאמה למחקר כדי לאפשר צילום בתנאים זהים שמשכללים ומשפרים את האופן שבו פועלת הבינה המלאכותית.
"המחקר נולד בעקבות יוזמה של פרופ' מריה ג'ואו קרדוסו, כירורגית שד מפורטוגל", מסבירה פרופ' אורית קידר-פרסון, מנהלת היחידה לקרינת שד ב"שיבא". "בשנים האחרונות היא ניסתה לפתח תוכנה אינטרנטית שתעזור להעריך את התוצאה האסתטית במגוון דרכים. במהלך אותן שנים הוזנו אלפי צילומי שדיים של נשים המתמודדות עם סרטן השד למאגר המידע. האפליקציה הנוכחית, שמבוססת על בינה מלאכותית, היא למעשה אבולוציה של התוכנה הזו.
"מטרת האפליקציה היא להציג למטופלת את האופציות למראה השד שלה עם גמר הטיפולים, אך גם לעזור לה לקבל החלטה כיצד היא רוצה שהניתוח בה יבוצע", מבהירה פרופ' קידר-פרסון. "בפועל, יש אופציות רבות לניתוחים להסרת גידול בשד, אך למטופלות קשה לדעת כיצד השד שלהן ייראה במבחן המציאות. 'סינדרלה' תראה את התוצאה הסופית בדיוק מירבי, אחרי הניתוח ואחרי שהשד יעבור גם הקרנות. כל זאת כדי לקבל את המראה שנחשב הכי אסתטי ומשביע רצון מבחינתה".
בנוסף למראה הויזואלי, האפליקציה כוללת תכנים רפואיים לגבי סוגי הניתוחים והטיפולים השונים הקיימים כיום בעולם. "כל המאמץ הזה נועד לעזור למטופלת להבין עוד יותר מה היא עוברת, מהי הדרך הכי טובה שבה כדאי לה להתנהל, וכמובן לתת לה נקודת אור של תקווה בתוך התהליך".
לדברי ד"ר נעמה הרמן, מומחית לכירורגית שד ומנהלת שירות לניתוחי שד בנשים צעירות ב"שיבא": "המחקר שואף לתת לנשים אפשרות לענות על השאלה איך הן ייראו אחרי ניתוח שד, ובמיוחד במצבים שבהן המטופלות עומדות בפני קבלת החלטות בין כמה אפשרויות ניתוחיות כמו שימור שד, תיקון אונקו-פלסטי או כריתה עם או ללא שחזור. הפוטורובוט ואפליקציית סינדרלה מאפשרים לנו לחזות תוצאה בהתאם למבנה הגוף של המטופלת והאפשרויות הניתוחיות שלה. במקביל, אנחנו ניצור יחד עם המרכזים הנוספים במחקר מאגר נתונים של תמונות לפני/ אחרי ניתוח וכך נשפר עוד יותר את החיזוי בעתיד".
במסגרת הפרויקט, אשר נתמך ע"י מענק של האיגוד הרפואי האירופאי, משתתפים ארבעה מרכזים קליניים רפואיים נוספים מפורטוגל, איטליה, פולין וגרמניה.
נשים שאובחנו עם סרטן שד מוזמנות להצטרף למחקר שנערך בימים אלה במרכז הרפואי שיבא בהובלת פרופ' קידר-פרסון, יחד עם ד"ר הרמן, פרופ' תהילה מנס, פרופ' דב זיפל, ופרופ' יוסי חייק.