טעויות במתן תרופות הן תופעה שכיחה בבתי החולים, ובמרכז הרפואי בני ציון בחיפה החליטו למצוא דרך להפחית טעויות במתן תרופות באמצעות טכנולוגיה דיגיטלית חדשה. צוות חדשנות מבית החולים, המורכב מאנשי סיעוד, מינהל, בית מרקחת וחדשנות, פיתח פתרון חכם שמפחית את טעויות האנוש בתהליך מתן התרופות, וכל זאת באמצעות מדפסת ייחודית המדפיסה הוראות רפואיות ישירות ממערכת הקמיליון.
עוד בעניין דומה
סטטיסטיקות עדכניות מצביעות על כך שטעויות במתן תרופות IV הן נושא משמעותי בבתי חולים ברחבי העולם. מחקרים מראים שתרופות IV הן בין המקורות הנפוצים ביותר לטעויות תרופות. טעויות אלו מהוות כ-60% מכלל הטעויות במתן תרופות, כאשר כ-13% מהטעויות נובעות ממינון שגוי, 4% נובעות מהתרופה השגויה, 3% מתזמון או קצב שגויים ו-1% מטעויות במסלול מתן התרופה או זיהוי המטופל הלא נכון. מחקרים נוספים מצביעים על כך שטעויות במתן תרופות גורמות לכ-7,000 מקרי מוות מדי שנה בארה"ב בלבד. בנוסף, טעויות במתן תרופות IV גורמות לעלייה משמעותית בעלויות הטיפול הרפואי, עם הערכות שמגיעות למיליארדי דולרים בשנה עקב טיפול בתוצאות הטעויות (Home).
"האחיות, הנמצאות בקו הראשון של הטיפול הרפואי, נאלצות להתמודד עם האתגר המורכב של העתקת ההוראה הרפואית בכתב יד במהלך חלוקת התרופות לווריד. היות וכי אלו מועתקות על פתקית שמודבקת על שקית המתן, במהלך המעבר של העתקת התרופה לפתקית נופלות המון טעויות", מסבירה אילנה פטרפרוינד, מנהלת האחיות ב"בני ציון".
כאמור, צוות החדשנות בבית החולים זיהה את הצורך הקריטי בשיפור תהליך הנפקת ההוראות - בעיה שקיימת בכלל בתי החולים הממשלתיים, בשלב שבו מתרחשות רבות מהטעויות והחליט למנף את הטכנולוגיה כדי ליצור פתרון יעיל ומדויק. ב"בני ציון" מסרו כי הם הראשונים מבתי החולים הממשלתיים להשתמש בתוכנת BarTender שעברה אצלם התאמות.
"הפתרון החדשני נשען על מערכת דיגיטלית המתחברת לתיק הרפואי הממוחשב של המטופל ושולחת את הוראות הרופא ישירות למדפסת מיוחדת. המדפסת מדפיסה את המרשמים בצורה דיגיטלית ומדויקת, ללא צורך בהעתקה ידנית וללא טעויות פיענוח כתב יד. כך, המערכת מבטיחה תהליך אוטומטי, מהיר וללא טעויות אנוש", מסבירות דורין ברבי ליבוביץ, מנהלת רשות החדשנות, והאחיות במחלקה הכירורגית לירון זמיר חזות ונעה זריבי, יזמיות הפרויקט.
המערכת החדשה יושמה לראשונה במחלקה הכירורגית ובשלב הראשוני, הצוות הניהולי ביצע תצפיות על חלוקת תרופות IV, ולאחר מכן זיהה את הנקודות הבעייתיות והציע פתרונות לשיפור. הפרויקט החל את דרכו בדצמבר 2023 ומדיווחי העובדים במחלקה שיפר בצורה דרמטית את תהליך העתקת ההוראות ובכך הפחתה משמעותית בטעויות אנוש, חוויית עבודה משופרת לאנשי הצוות ודיוק מירבי במתן התרופות. בנוסף, הטמעת המערכת החדשה היוותה הזדמנות לריענון נהלי עבודה ולשיפור כולל בתהליך חלוקת התרופות. הכוונה היא ליישם את הפיילוט שבוצע במחלקת כירורגיה, שם ניתנים בצורה מוגברת תרופות IV, בעוד מחלקות בבית החולים.
"יש לציין כי פרויקט זה הינו ראשוני מסוגו בבתי החולים הממשלתיים, והוא עתיד כעת להיות מועתק למקומות נוספים בארץ", מסכמת פרופ' זהבה ודס, ראש רשות המחקר והחדשנות.