המרכז לקרדיו-אונקולוגיה במרכז הרפואי הדסה הוכר השבוע רשמית על ידי האיגוד הבינלאומי לקרדיו-אונקולוגיה (ICOS) כמרכז המצוינות הראשון בישראל בתחום. במרכז הרפואי הדסה אומרים כי ההכרזה של הארגון הבינלאומי הנחשב, משמעותית במיוחד בימים בהם מוסדות בינלאומיים רבים מחרימים את ישראל.
עוד בעניין דומה
המרכז הוקם לפני כעשור בהובלת פרופ' דן גילון, רופא בכיר במערך הקרדיולוגי וראש המרכז הקרדיו-אונקולוגי בהדסה, ובתמיכה מתמשכת ומשותפת של ראשי המערך הקרדיולוגי, האונקולוגי וההמטולוגי. למרכז מגיעים מדי שנה יותר מ-250 מטופלים במסגרת המרפאה הייעודית, בנוסף לבדיקות של רופאים נוספים במערך קרדיולוגיה והאונקולוגי ובייעוציים רפואיים שונים. "הקרדיולוגים, עם השותפים העיקריים - האונקולוגים וההמטולוגים, עורכים בין היתר פגישות משותפות על בסיס חודשי, שבועי, ויומי אם נדרש", מספר פרופ' גילון. "אנחנו מתאימים את הגישה הטיפולית מהבחינה הלבבית, בהחלטות משותפות, כדי לאפשר את הטיפול האונקולוגי הטוב והמתאים ביותר".
המרכז הקרדיו-אונקולוגי בהדסה הוא גם הראשון בארץ שמלמד את התחום כחלק מתוכנית הלימודים בקרדיולוגיה בשנה השישית. בהתאם להמלצות רשמיות של האיגודים העוסקים בתחום, המרכז גם מעביר הרצאות למחלקות השונות בבית החולים ובמסגרות שונות בארץ, במטרה להעלות את המודעות לנושא בקרב צוותי הרפואה כולם, ולא רק הרופאים.
פרופ' יורם וייס, מנכ"ל הדסה, הדגיש כמה משמעותית ההכרזה של האיגוד הבינלאומי לקרדיו-אונקולוגיה (ICOS), בעיקר בימי המלחמה: "ההכרזה העולמית היא בראש ובראשונה אמירה חד משמעית - בעיקר בימים אלה, כי המחקר, המדע ותחום הבריאות הם מעל לכל עימות וצד במלחמה ושיש גורמים רשמיים בינלאומיים שמכירים בתרומה הבינלאומית של העשייה הישראלית לאורך השנים וגם עכשיו".
תחום הקרדיו-אונקולוגיה, העוסק בקשר בין מחלות הלב ומחלת הסרטן, מפותח בעולם מזה שנים רבות ובישראל בעיקר בעשור האחרון. התפתחות התחום נובעת מהעלייה במספר המטופלים עם תוחלת חיים ארוכה יותר, כששיעורי ההצלחה של הטיפולים במחלת הסרטן גבוהים יותר משהיו בעבר. עם זאת, לטיפולים ישנן לעיתים תופעות לוואי שעלולות להיגרם עקב מחלת לב, גורמי סיכון, התקדמות המחלה האונקולוגית או משימוש בתרופות כימותרפיות וביולוגיות בעלות פוטנציאל לנזק לבבי.
על כן, מטופלים שחולים בסרטן או מחלימים, נמצאים בסיכון לפגיעה בתפקוד הלב, עד כדי התפתחות של אי ספיקת לב או סיבוכים אחרים. על מנת למנוע פגיעה לבבית ולהביא למודעות את הסיכונים, הוחל שיתוף פעולה מוסדר יותר בין תחומי הקרדיולוגיה, אונקולוגיה והמטולוגיה.
"בעשור האחרון התפתחה התובנה שצריך להתאים מסגרות מיוחדות כדי להעלות את המודעות של המטופלים והרופאים, להביא לשיפור הטיפול המקצועי וקידום המחקר", אומר פרופ' גילון. "ההכרה הבינלאומית שקיבלנו כמרכז המצוינות הראשון בישראל בתחום הקרדיו-אונקולוגיה היא הוכחה לתרומה הממשית של המרכז לקידום התחום בישראל ובעיקר לטיפול, ריפוי ושמירה על איכות החיים של החולים".