חוקרים בבית החולים הדסה בירושלים איתרו תרופות בטוחות לשימוש בהריון, הנלחמות בפרופטוזיס של תאי שליה. זאת, במסגרת מחקר שמטרתו לפתח טיפול חדש לנשים הסובלות מרעלת הריון.
עוד בעניין דומה
ד"ר עופר בהריר, מנהל המעבדה לחקר השליה ב"הדסה הר הצופים", אומר כי "התוצאות אליהן הגענו מספקות תקווה לטיפול יעיל במחלה הפוגעת בנשים ובעובריהן. בימים אלה אנו עמלים על זיהוי המנגנון בו פועלות התרופות, וזיהוי שילוב מנצח של תרופות בטוחות. שילוב כזה יאפשר עלייה ביעילות הטיפול, עם ירידה במינון הטיפולי, כל זאת כדי לבנות טיפול יעיל ובטוח, שיוכל להוות פריצת דרך יישומית אמיתית".
לרעלת הריון מוקדמת לא קיים טיפול יעיל ובחלק גדול מהמקרים הרופאים נאלצים ליילד את העובר בשבועות מוקדמים מאוד על מנת לעצור את הידרדרות המחלה. סיום ההריון בשלב מוקדם עלול לגרום ליילוד נזקי פגות קיצונית הקשורים בתחלואה משמעותית ואף תמותה.
כשאישה חולה ברעלת הריון בשלבים מאוד מוקדמים היא סובלת ממחלה רב מערכתית עם ביטויים רבים ומגוונים, כגון, לחץ דם גבוה, חלבון בשתן, כאבי ראש, טשטוש ראייה, הפרעות במערכת הדם, ועוד. ביטויי המחלה משתנים בין אישה לאישה ויכולים לנוע בין מחלה קלה ללא סיכון משמעותי ועד למחלה קשה המידרדרת במהירות למצב מסכן חיים.
בשל הסיכון הכרוך בטיפול בנשים בהריון, חברות התרופות לא משקיעות במחקר ופיתוח של תרופות למחלה זו, וביצוע מחקר יישומי לטיפולים חדשים במחלה הוא אתגר אמיתי.
בתקופת הפוסט דוקטורט שלו באוניברסיטת פיטסבורג, החל ד"ר בהריר בחקר מנגנון פרופטוזיס של מוות תאים בשליה. פרופטוזיס מוביל למותם של תאים הסובלים מנזק חמצוני וקשור במחלות רבות של האדם, ביניהן התפתחות של מחלות נוירו-דגנרטיביות כמו פרקינסון, נזקי חנק של רקמה כמו שבץ מוחי או אירוע לבבי ועוד.
"בעבודה בפיטסבורג הראנו לראשונה כי תאי שליה רגישים במיוחד למוות מסוג זה", מסביר ד"ר בהריר. "ממצאים מאוחרים יותר של המחקר, שבוצעו ב'הדסה' ובעולם, חיזקו את הקשר בין פרופטוזיס של תאי שליה להתפתחות של רעלת הריון. כך לדוגמה, מספר עבודות במודלים של רעלת הריון בחיה הדגימו כי ניתן לעצור את הידרדרות המחלה על ידי טיפול בחומרים נוגדי פרופטוזיס. עם זאת, כיום לא ניתן לטפל בחומרים אלה באדם, וכדי להפוך ממצאים אלה לפריצה שתאפשר טיפול היה צריך ללצאת מהקופסה".
ד"ר בהריר מתאר את התהליך למציאת פתרון חדש: "במקום לחפש חומר חדש שיוכל להיות תרופה חדשה, החלטנו להתמקד דווקא בתרופות מוכרות, בטוחות וזמינות לטיפול בהריון. הנחנו כי קיימות תרופות הידועות כבטוחות בהריון שחוסמות ביעילות מוות זה של תאי שליה והאתגר שלנו הוא למצוא אותן. לצורך כך ביצענו סריקה רובוטית של אלפי תרופות וחומרים. סריקה, שלמעשה עושה אלפי ניסויים שונים במקביל ומזהה חומרים חוסמי מוות פרופטוטי של תאי שליית אדם".
תוצאות הבדיקה הובילו לזיהוי שישה חומרים בטוחים בהריון החוסמים בצורה טובה פרופטוזיס של תאי שליה. בהמשך הראו החוקרים כי חומרים אלה יעילים בחסימת פרופטוזיס גם ברקמת שליה שהתקבלה מנשים עם רעלת הריון.
"בשבילנו זו התקדמות משמעותית", מוסיף ד"ר בהריר. "החומרים הללו אמנם לא נוסו בקליניקה, אך הממצאים מראים בצורה חד משמעית כי בידינו חומרים בטוחים לשימוש בהריון החוסמים בצורה יעילה פרופטוזיס של רקמת שליה אנושית. עינינו נשואות קדימה לטיפול בחומרים אלה בנשים הסובלות מרעלת הריון. מציאת טיפול שיעצור את הידרדרות המחלה יהווה פריצת דרך של ממש בעולם המיילדות, יציל יילודים רבים ויחסוך סבל אנושי רב הקשור במחלה".