המדינה אינה מקלה על רופאים עולים ממזרח אירופה בקליטתם למערכת הבריאות וכתוצאה מכך רבים מהם עוזבים. כך עולה מכתבה של ישי אלמקייס במקור ראשון.
עוד בעניין דומה
בדיון שנערך בשבוע שעבר בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת נאמר כי מתחילת שנת 2022, בעקבות המלחמה באוקראינה, עלו לישראל כ-1,200 רופאים ממדינות מזרח אירופה. רופאים אלה נתקלים בקשיים בנסיונות הקליטה במערכת הבריאות בארץ. חלקם עוברים לעבוד במקצועות אחרים וחלקם עוזבים את ישראל.
על פי הדיווח, רופאים שלהם ותק של עד 14 שנה נדרשים לקבל רישוי מחדש ולחזור על שנות ההתמחות שלהם. רופאים מומחים, שלהם ותק של יותר מ-14 שנה, נדרשים לעבור "ועדת הסתכלות" בת חצי שנה, שבמהלכה הם עובדים בבית החולים תחת פיקוח, בשכר של 5,500 שקל לחודש ואז עוברים מבחן הסמכה מעשי שנעשה בעברית, שבה הם אינם שולטים.
"מטבע הדברים, רופא שנמצא בארץ חצי שנה בלבד מתקשה להבין עברית ברמה מספקת כדי לעבור את הראיון בהצלחה, בייחוד נוכח הבעיות בתחום אולפני העברית. רופאים רבים התייאשו מההליך הביורוקרטי המתיש ועזבו את ישראל. בנוסף, רופאים רבים טרם עלו לישראל, אך הסיפורים ששמעו על המדיניות המקומית מרתיעה אותם מלעלות ארצה. חלקם החליטו להגר למדינות אחרות, שמקלות יותר על ההשתלבות בתחום", צוין.
בכתבה מצוטט יאיר סמוליאנוב, מנהל תחום קליטת עלייה בעמותת לובי המיליון: "קיבלנו הזדמנות פז, נס משמיים, כשיותר מאלף רופאים עלו ארצה בשנה האחרונה. הם בעלי מומחיות ומוכנים ורוצים לעבוד. להכשיר רופא בישראל לוקח עשור לפחות, ומספר כזה של רופאים שנכנסים למערכת יחסוך המון זמן וכסף. אבל חשוב להבין שהם לא מחכים – מבין אלה שעלו בשנה שעברה, מאות כבר עזבו. יש כרגע מאות רופאים ברוסיה שיושבים ומחכים ומתלבטים אם לעלות לישראל או לא. כרגע, ישראל לא נותנת להם יותר מדי סיבות לעשות את המהלך הזה".
תגובת מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "אנחנו מכוונים לעלות מ־200 רופאים עולים בשנה, שמקבלים רשיונות, ל-600 בשנה. יש רצון ונכונות, ואני בטוח שבעבודה נכונה יותר, של משרד העלייה והקליטה ושלנו נדע להכין אותם לבחינות. נפתח מסלולי הכשרה והתאמה כדי שיצמצמו את הפער לרמה הנדרשת במערכת הבריאות הישראלית. ברור שהשמירה על האיכות היא ערך עליון, אבל יש לנו יכולת למצות יותר את מאגר הרופאים העולים".