• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
הסטוריז של DoctorsOnly:
מגזין

האם המטופלים מוכנים לבינה מלאכותית ברפואה?

דווקא כשחשבנו שהבינה המלאכותית הולכת להשתלב יותר ויותר בעולם הרפואה, בא סקר אמריקאי חדש ומצא שהציבור מתייחס אליה בחשדנות

בינה מלאכותית בשימוש הרפואה. אילוסטרציה

חיפוש צמד המילים "בינה מלאכותית" רק באתר דוקטורס אונלי מעלה עשרות ידיעות על שימוש קיים ועתידי באלגוריתם ברפואה, החל מאבחון סוכרת ועד זיהוי גרורות סרטניות והתאמת טיפול מיידי, בהתאם לנתונים מידיים שמספקת בינה מלאכותית בשירותי הרפואה. לדוגמה, כפי שפורסם ממש לאחרונה בדוקטורס אונלי, במחקר שהופיע בכתב העת Frontiers in Oncology נמצא כי תוכנת אבחון בסיוע מחשב מדויקת יותר מרדיולוגים באבחנה של סרטן פוליקולרי של בלוטת המגן ויכולה אף לסייע לרדיולוגים לאשש את האבחנה לפני ניתוח.

עם זאת, סקר חדש של מכון PEW – מרכז מחקר מוביל לסקרי דעת קהל – מצא כי מרבית האמריקאים מרגישים שלא בנוח עם מעורבות בינה מלאכותית בתחום הבריאות. 60% מהמשתתפים בסקר לא מעוניינים שרובוטים מונעי AI יהיו מעורבים בניתוחים שיעברו, אך עם זאת, הנסקרים סברו ש-AI יכולה להתגבר על הטיות גזעניות. את תוצאות הסקר אפשר לסכם בביטוי NIMBY, דהיינו: Not In My Back Yard. בינה מלאכותית – סבבה, אבל לא אצלי. הסקר דווח השבוע ב-CNN.

ממצאי הסקר הוכיחו כי רוב האמריקאים חשים "אי נוחות משמעותית" לגבי הרעיון שהרופאים שלהם ישתמשו בבינה מלאכותית כדי שתסייע להם לנהל את הטיפול בבריאותם. עם זאת, הם מכירים בפוטנציאל של בינה מלאכותית להפחית טעויות רפואיות.

בינה מלאכותית אמורה לפתור בעיות ולבצע משימות שבדרך כלל דורשות אינטליגנציה אנושית. מדובר בתוכנות מחשב שהן "מכונות לומדות", שמסוגלות ללמוד כמו בני אדם, על סמך הקלט שהוזן להן, לעבד את המידע ולהגיב בדרך אנושית.

אנחנו כבר משתמשים בטכנולוגיה הנשענת על בינה מלאכותית מדי יום מבלי לחשוב על זה. לדוגמה, כאשר אנחנו קונים באמזון, הבינה המלאכותית היא שמנחה את האתר להמליץ על צעצועי חתולים אם קניתם בעבר מזון לחתולים. בינה מלאכותית יכולה גם לעזור לבטל את נעילת האייפון שלנו, לנהוג בטסלה שלך, לענות על שאלות שירות לקוחות בבנק ולהמליץ על התכנית הבאה שתרצה לראות בנטפליקס. אמריקאים, כמו כל תושבי העולם, אולי יאהבו את השירותים הספציפיים האלה, אבל כשזה מגיע לבינה מלאכותית ושירותי הבריאות, זהו צעד דיגיטלי רחוק מדי עבור רבים.

ארבעה מתוך עשרה אמריקאים חושבים שבינה מלאכותית יכולה לעזור לארגוני הבריאות לעשות פחות טעויות. מחקר משנת 2022 מצא כי טעויות רפואיות עולות כ-20 מיליארד דולר בשנה וגורמות לכ-100,000 מקרי מוות מדי שנה בארה"ב לבדה

60% מהאמריקאים שהשתתפו בסקר החדש של מרכז המחקר Pew אמרו, שלא יהיה להם נוח עם ספק שירותי בריאות שהסתמך על בינה מלאכותית כדי לאבחן מחלה שהם לוקים בה או להמליץ בעזרתה על טיפול. כ-57% אמרו שהשימוש בבינה מלאכותית יפגע במערכת היחסים שלהם עם ארגון הבריאות שבו הם מטופלים.

רק 38% סברו ששימוש בבינה מלאכותית כדי לאבחן מחלה או להמליץ על טיפול יוביל לתוצאות בריאותיות טובות יותר; 33% אמרו שזה יוביל לתוצאות גרועות יותר ו-27% אמרו שזה לא יעשה הבדל גדול.

כשישה מתוך כל עשרה אמריקאים אמרו, שהם לא ירצו שרובוטים מונעים על ידי בינה מלאכותית יבצעו חלקים מהניתוח שיעברו. הם גם לא אוהבים את הרעיון של צ'אטבוט, שמשוחח איתם על בריאותם הנפשית; 79% אמרו שהם לא ירצו ש-AI יהיה מעורב בטיפול הנפשי שלהם. ניכרת גם דאגה לגבי אבטחת מידע בכל הקשור לבינה מלאכותית ורישומי בריאות.

"המודעות לבינה מלאכותית עדיין מתפתחת. בעיה אחת היא שהציבור אינו מכיר לעומק את כל הטכנולוגיות הללו. לכן, כאשר אתה שוקל את השימוש בהן בהקשר שהוא מאוד אישי, משהו שהוא סוג של סיכון כמו הבריאות שלך, אני חושב שהרעיון שאנשים עדיין לומדים להכיר את הטכנולוגיה הזו הוא בהחלט לגיטימי",  אמר אלק טייסון, מנהל מחקר משותף במכון Pew.

הממצאים, שפורסמו ביום רביעי האחרון, מבוססים על סקר שנערך בין 11,004 מבוגרים בארה"ב בין התאריכים 12-18 בדצמבר 2022 באמצעות שימוש בפאנל הסקירה של המרכז, American Trends Panel. קבוצת נסקרים מקוונת גויסה באמצעות דגימה אקראית של כתובות מגורים ברחבי המדינה. Pew שקלל את הסקר כך שישקף את הדמוגרפיה האמריקאית, כולל גזע, מגדר, מוצא אתני, השכלה ושיוך מפלגתי.

המשיבים הביעו דאגה ממהירות אימוץ הבינה המלאכותית במערכת הבריאות וברפואה. "האמריקאים מעדיפים שספקי שירותי בריאות יפעלו בזהירות וישקלו היטב את ההשלכות של אימוץ בינה מלאכותית", אמר טייסון.

עם זאת, המשתתפים בסקר לא היו לגמרי אנטי-AI, גם כשזה מגיע לבריאות. על פי הממצאים, דווקא נוח להם להשתמש בבינה מלאכותית כדי לזהות למשל סרטן עור – 65% חשבו שזה יכול לשפר את דיוק האבחנה. כמה רופאי עור כבר בוחנים את השימוש בטכנולוגיית AI באבחון סרטן העור, בהצלחה מוגבלת מסוימת.

ארבעה מתוך עשרה אמריקאים חושבים שבינה מלאכותית יכולה לעזור לארגוני הבריאות לעשות פחות טעויות, שהן בעיה רצינית בתחום הבריאות. מחקר משנת 2022 מצא כי טעויות רפואיות בבתי חולים ובמרפאות עולות כ-20 מיליארד דולר בשנה וגורמות לכ-100,000 מקרי מוות מדי שנה בארה"ב לבדה.

בינה מלאכותית תעזור להילחם בגזענות

בין המשתתפים נמצאו גם כאלה שחשבו שבינה מלאכותית מסוגלת להעניק ערך מוסף למערכת הבריאות. מחקרים הראו שלרוב ספקי שירותי הבריאות בארה"ב יש הטיה מרומזת לעמדות חיוביות יותר כלפי חולים לבנים ועמדות שליליות כלפי אנשים צבעוניים. הטיה זו יכולה להשפיע על קבלת ההחלטות, גם הרפואיות. בקרב משתתפי הסקר שמבינים שקיימת הטיה מסוג זה, הדעה השלטת היתה שבינה מלאכותית יכולה לעזור בכל הנוגע לאבחון מחלה או להמליץ על טיפולים, ולהפוך את ההחלטות הללו ליותר מונחות נתונים ולפחות מוטות גזעית.

טייסון אמר שכאשר אנשים התבקשו לתאר במילותיהם כיצד הם חושבים שבינה מלאכותית תעזור להילחם בהטיה הגזענית, אחד המשתתפים השתמש בתובנה ייצוגית: "בניגוד לספק שירותי בריאות אנושי", אמר, "תוכנת בינה מלאכותית לא תניח הנחות לגבי בריאותו של אדם על פי הדרך שבה הוא התלבש לקראת הפגישה עם הרופא".

"ההרגשה היא שבינה מלאכותית יותר ניטרלית או לפחות פחות מוטה מבני אדם", אמר טייסון. עם זאת, אסור לשכוח שבינה מלאכותית מפותחת על ידי בני אדם, ולכן המומחים מזהירים, שלא תמיד היא תהיה נקייה ממשוא פנים.

סקרים קודמים של Pew על בינה מלאכותית מצאו פתיחות כללית אליה בעיקר כאשר היא משמשת להעצמת, להבדיל מהחלפת, קבלת החלטות אנושית. "ל-AI, כחלק מתהליך שיסייע לאדם לעשות שיקול דעת, יש תמיכה משמעותית", אמר טייסון, "ופחות עבור AI כמקבלת החלטות אוטונומית".

ChatGPT יכולה להפוך את מקצוע הרפואה לנגיש יותר

במשך שנים, רדיולוגים השתמשו בבינה מלאכותית לניתוח צילומי רנטגן וסריקות CT כדי לאתר סרטן ולשפר את יכולת האבחון. כ-30% מהרדיולוגים משתמשים בבינה מלאכותית כחלק מהפרקטיקה היומיומית שלהם, והמספר הזה הולך וגדל. אבל יותר מ-90% בסקר הזה אמרו שהם לא יבטחו בכלים האלה לשימוש אוטונומי.

ד"ר ויקטור טסנג, רופא ריאות ומנהל רפואי של Ansible Health מקליפורניה, אמר שהתחום שלו הוא תחום אחד מני רבים שבהם נחקרה תוכנת הבינה המלאכותית ChatGPT. קבוצת המחקר שלו הקימה ועדה שתבדוק ותדון באתיקה סביב השימוש בה, כדי שכשתועבר לפסים מעשיים יוכלו ללוות אותה בכללי בטיחות לפני הפעלתה הקלינית.

ממצאי הסקר מצביעים על כך שהגישה עשויה להשתנות ככל שיותר אנשים יכירו טוב יותר את הבינה המלאכותית. משיבים בסקר שהיו בעלי נטייה טכנולוגית תמכו בה יותר, אבל גם הם היו זהירים לגבי האפשרות שרופאים יכולים להתקדם מהר מדי באימוץ AI

הקבוצה של טסנג היא זו שפרסמה לפני זמן מה מחקר שהוכיח שבמבחן ההסמכה לרפואה ChatGPT יכולה לענות בצורה נכונה על מספיק שאלות כדי לעבור את בחינת הרישוי הרפואי האמריקאי. טסנג לא מאמין שבינה מלאכותית תחליף אי פעם רופאים, אבל הוא חושב שטכנולוגיה כמו ChatGPT יכולה להפוך את מקצוע הרפואה לנגיש יותר. לדוגמה, רופא יכול לבקש מ-ChatGPT לפשט ז'רגון רפואי מסובך, כך שמישהו עם השכלה של תלמיד בית ספר יוכל להבין. "הבינה המלאכותית כבר כאן, והדלתות פתוחות", ציין טסנג.

ממצאי סקר Pew מצביעים על כך שהגישה עשויה להשתנות ככל שיותר אנשים יכירו טוב יותר את הבינה המלאכותית. משיבים בסקר שהיו בעלי נטייה טכנולוגית תמכו בה יותר, אבל הם עדיין היו זהירים לגבי האפשרות שרופאים יכולים להתקדם מהר מדי באימוץ AI.

"בין אם שמעתם הרבה על בינה מלאכותית, או ששמעתם רק מעט או אולי אפילו כלום – כל הקבוצות הללו נמצאות בעצם על אותו דף", סיכם טייסון. "כולן מאוחדות בכך שהן רוצות להתקדם בזהירות בתהליך ההטמעה של הבינה המלאכותית בתחום הבריאות".

נושאים קשורים:  בינה מלאכותית,  חדשות,  ChatGPT,  מגזין,  סקר,  רפואה
תגובות
אנונימי/ת
03.03.2023, 12:51

never say never