• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
הסטוריז של DoctorsOnly:
חדשות

לאן נעלמו כ-3,500 בעלי רישיון רופא?

רוני לינדר מפרסמת הבוקר בדה מרקר: לאף גוף מוסדי בישראל אין הסבר לאן נעלמו כ-3,500 בעלי רישיון רופא שהחליטו לא להתמחות ואף עזבו את המקצוע

מחסור ברופאים (אילוסטרציה)
מטופלים ממתינים לתורם לרופא (אילוסטרציה)

כמעט 3,500 בעלי רישיון לעסוק ברפואה בישראל – שסיימו שש שנות לימודים ואף את הסטאז' וקיבלו את רישיונם ב-15 השנים האחרונות (2020-2006) – אפילו לא החלו בהתמחות בתחום כלשהו ו"ולאף גוף ממסדי אין מידע ברור היכן הם כיום", דיווחה הבוקר (ג') רוני לינדר ב"דה מרקר".

לפי הנתונים שהובאו בדיווח: 3,437 לא החלו כלל בהתמחות למרות שבידיהם כבר רישיון לעסוק ברפואה ובהם כ-800 בוגרי רפואה בישראל, 1,049 בוגרי רפואה במוסדות לימוד מאושרים בחו"ל אבל גם 1,538 ממדינות שמשרד הבריאות חדל להכיר במוסדות הלימוד שלהם (הפסקת ההכרה תיכנס לתוקף ב-2025).

הסיבות האפשריות להימנעות מהתמחות: החלטה להגר לחו"ל, הריון, עזיבת מקצוע הרפואה או עיסוק בתחומים שלא בהכרח דורשים התמחות כמו עבודה בבתי אבות, על ניידות האמבולנסים ובמוקדי רפואה דחופה. אבל גם: יש רופאים שלא מתקבלים להתמחות עקב חוסר התאמה או רמת ידע לא מספקת. לא מעט מבין הרופאים שלא מתקבלים להתמחות מועסקים כתורני חוץ או בתפקידים שלא דורשים מומחיות. גם רבים מקרב העולים החדשים שמגיעים לארץ בגיל מבוגר, מתקשים או לא מעוניינים להתחיל בהתמחות בגיל מבוגר. כן נכללים בקבוצה זאת עתודאים שעם קבלת הרישיון לעסוק ברפואה גויסו לתפקידים שונים בצה"ל.

כל אלו תורמים למחסור המתמשך ברופאים בעיקר במחלקות פנימיות וכן לקשיים אחרים ביישום קיצור התורנויות – וזאת למרות שצורכי המערכת הציבורית כוללים גם הקמת בית חולים נוסף הנדרש עקב הגידול המהיר באוכלוסייה ובשיעור המזדקנים שהטיפול בהם הולך וגדל. כאשר שיעור כה גבוה של בעלי רישיון לעסוק ברפואה שכלל אינם מתחילים בהתמחות הוא בגדר אובדן גדול מאד של פוטנציאל כוח אדם.
הנתונים שהובאו בדיווח מבוססים על ניתוח מסד הנתונים שבידי משרד הבריאות (מספר הרופאים שקיבלו את הרישיון) והוא נעשה על ידי תאיר ראבוחין, סטודנטית לפילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה מהאוניברסיטה העברית.

נכון להיום, אף גוף או מוסד לא בדק את השאלות הקריטיות האלה, לא בחן את הסיבות לכך כאשר בלי להשיב עליהן קשה לעסוק בתכנון כוח אדם במערכת.

נושאים קשורים:  רשיון לרפואה,  מחסור ברופאים,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
26.10.2022, 19:21

הרבה מהם קוראים לעצמם מומחים לאסתטיקה ורצים להזריק בוטוקס במקרה הטוב ובמקרים פחות טובים מאשפזים מוטופלות במחלקות פלסטיקה כי עשו הליך שאיבת שומן שלא הוכשרו ונגרמה פרפורציה למעיים של המטופלת .

אנונימי/ת
26.10.2022, 19:50

וואו, ״החליטו לא להתמחות״, מה זה ״blame the victim”???
כאילו החלטנו לחיות מתחת לקו העוני אחרי 6 (או יותר) שנות חינוך גבוה. אתם באמת לא יודעים למה?!? אסביר לכם בפשטות. כדי שנוכל להתחיל התמחות, אנחנו צריכים תקני התמחות. יש 3500 תקני התמחות פתוחים? (אני מניחה שלא) אם כן, מפרסמים אותם אפשהו? (לא, יותר קל להשיג מידע בטחוני מסווג מאשר מידע על תקנים) יש מישהו שעוזר לרופאים חדשים למצוא ולהשיג תקנים? (לא, אם אין לך פרוטקציה, נדפקת).
ואתם באמת חושבים שהתקנים בדרך כלל הולכים לאנשים עם הכי הרבה ידע ויכולת להיות רופאים טובים?!? נו, באמת, תתעוררו!

אחת מה-800 (כבר 4.5 שנים)

אנונימי/ת
26.10.2022, 20:59

סתם מתוך סקרנות
לאיזה תקן את מחכה כבר 4.5 שנים?

אנונימי/ת
26.10.2022, 21:08

הולכת שולל של הכותבים.
אין שום מחסור בפנימאים משום שהתקנים מאוישים בקלות, גם בפריפריה.
האמת היא שיש עודף די גדול של בוגרי רפואה כל שנה ביחס לתקנים
הפרופיל של אלו שלא התחילו הוא אחד מהנ"ל:
1. בוגרי הארץ שהחליטו ללכת להייטק
2. אלו שמתחרים על התמחויות מאוד יוקרתיות (פלסטיקה, נשים במרכז, עור או עיניים)
3. בוגרי חול שלא התקבלו להתמחות ועובדים במוקדים/ניידות/אסתטיקה/בתי אבות

לצמד את התופעה הזו לבעיה במחלקות הפנימיות זה פשוט דמגוגיה כי אין שום קשר. תשקיעו כסף בפנימית, תנו תקנים לבכירים במשרה מלא, פחות תורנויות ושכר שונה למקצועות המצוקה ותראו איך השוק יעשה את שלו

26.10.2022, 23:23

לאן נעלמו?......
סליחה מכובדי, מדובר בשוק עבודה ולא שוק עבדים. אף אחד לא חייב הסברים למה הוא לא רוצה להמשיך במקצוע. יש לאדם זכות מלאה לבחור אם ירצה לעבוד במקצועו או לא. אולי יבחר מקצוע אחר....
יש איזושהי חשיבה שעבר זמנה לגבי מקצועות בכלל (ורפואה ביניהן) על מחוייבות ושליחות כו'. תתעוררו! זה מת מזמן. רפואה היא מקצוע כמו כל מקצוע אחר. רופאים צעירים שמרגישים שלא יתפרנסו או איכות חייהם לא תהיה טובה פשוט אומרים "היה כיף.... תודה.... ביי..." והולכים לתחום אחר. השיקול לעבודה נעשה בטבלאות אקסל ולא רגשות.

26.10.2022, 23:33

מכירה אישית חלק גדול מהרופאים האלו (כולל בן זוגי). בוגרי הארץ, חלקם עתודאים שסיימו את השירות הצבאי, סיימו בהצטיינות - שהחליטו שלא מתאים להם להיות עבדים במערכת והלכו לעסוק במקצוע אחר לחלוטין. הייטק וכו'. מקומות עבודה שמתייחסים בהם טוב לעובדים. התופעה הזאת רק תלך ותגדל אם המערכת לא תשתנה. כי דווקא האיכותיים ביותר הם אלה שעוזבים ראשונים כי יש להם הרבה אפשרויות אחרות והם לא מוכנים לעבוד בתנאים של עבד.

נכון מאד! רופאים לא צריכים להיות עבדים במערכת אלא אנשים עם ערך עצמי וחמלה לאחרים. כאשר יקבלו הערכה והעצמה מהמנהלים, יוכלו לספק שירות אנושי ואמפטי למטופלים. הבעיה לא תפתר עד שמשרד הבריאות לא יחליט לקחת אחריות על איכות הרפואה ולהביא לכך שזמן המפגש רופא מטופל יהיה סביר. למשל ברפואת המשפחה חייבים לפחות 20 דקות למפגש איכותי (30-40 דקות לקשישים וחולים מרובי תחלואה). לקופות החולים לא חשוב הנתון הזה אלא רק מספר המצטרפים לקופה...

אנונימי/ת
26.10.2022, 23:39

מי שלמד רפואה הוא לא עבד של המערכת. אם התנאים לא מתאימים (והם לא מתאימים!) זכותו לעזוב את המקצוע ולעסוק במה שבא לו

27.10.2022, 10:11

לא מתפלא , התמחות בארצות הברית נמשכת 3 שנים וכאן מנצלים רופאים כי מינימום 5 שנים, שכר זהום ותורנויות הורסים את הבריות רופא , יש במדינה מע שמנהל את מערכת הבריאות???

אנונימי/ת
27.10.2022, 19:40

הרבה מהם בפארמה (מכירה כמה וכמה גפ לפני וגם אחרי התמחות) ואולי באקדמיה