COVID-19 בישראל

תופעות הלוואי לאחר ה"בוסטר" דומות לאלו לאחר המנה השנייה

88% משתתפי מדגם מתחסנים ב"כללית" שקיבלו את המנה השלישית דיווחו על תחושה דומה או טובה יותר לעומת לאחר קבלת מנת החיסון השנייה | 31% דיווחו על תופעת לוואי אחת או יותר

מתן חיסון קורונה. צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

מזה כ-10 ימים מובילה כללית, בהתאם להמלצת משרד הבריאות, מבצע לחיסון במנת דחף שלישית של החיסון נגד נגיף הקורונה לכל בני 60+. למעלה מ-240,000 ממבוטחי קופת החולים כללית כבר נענו להמלצה והתחסנו במנת חיסון שלישית (נכון לאתמול, א', 8.8). לנוכח העובדה שישראל היא המדינה הראשונה המחסנת במנת דחף ובהיעדר ניסיון גלובלי רחב היקף אודות תופעות הלוואי הצפויות מהמנה השלישית, התגייסה "כללית" להערכת תופעות הלוואי לחיסון וביצעה בסיוע חברת מדגם סקר משולב - טלפוני ואלקטרוני בקרב מדגם של כ-4,500 מתחסנים בני 60 פלוס לאחר שבוע מקבלת החיסון השלישי.

בסקר נכללו כ-1,500 בני 60-69; כ-1,300 בני 70-79; וכ-1,700 בני 80 ומעלה; שהתחסנו בשלושת הימים הראשונים למבצע (בין התאריכים 30/7-1/8). מדובר כ-22% מהמתחסנים בימים אלה.

מטבע הדברים יש לסייג ולפרש בזהירות תוצאות אלו. ייתכן שחלק מהמתחסנים אשר עדיין סובלים מתופעות לוואי משמעותיות שבוע לאחר החיסון, לא יכלו להשיב לשיחה בשל כך ועל אינם מיוצגים היטב בסקר מסוג זה. ייתכן גם שהמקדימים להתחסן (רק מי שחוסן ב-3 הימים הראשונים למבצע ועבר שבוע מחיסונו, נכלל בעיבוד נתונים זה) שונים במאפייניהם מכלל המבוגרים המיועדים להתחסן או שלאנשים הממלאים שאלונים מאפיינים שונים מאשר כלל האוכלוסייה.

מניתוח תופעות הלוואי שדיווחו המתחסנים כפי שהתקבלו מהשאלונים, עולים הממצאים הבאים: 31% מהנשאלים דיווחו על תופעת לוואי אחת או יותר לאחר החיסון. נשים דווחו על יותר תופעות מקומיות כ-34% לעומת 21% בגברים: 27% דיווחו על תופעת לוואי מקומית; 24% על כאב במקום ההזרקה; 6% על נפיחות באיזור הזרקה ו-1% על נפיחות בבתי השחי.

תופעות לוואי מערכתיות דווחו בשכיחות נמוכה יותר. כ-15% מהמשיבים דיווחו על תופעת לוואי מערכתית אחת לפחות: 9% מהמשיבים דיווחו על עייפות; 6.1% דיווחו על הרגשה כללית רעה; 4.3% על כאבי ראש; 4.3% על כאבי שרירים; 2.1% כאבי פרקים, 1.4% דיווחו על חום מעל 38 מעלות צלסיוס, 0.7% על הקאות או שלשולים ו-0.1% דיווחו על פריחה.

1% מהמשיבים דיווחו על תופעות נוספות: כ-0.4% דיווחו על קשיי נשימה ו-0.3% על דופק לא סדיר ושיעור דומה על כאבים בחזה. מבין כלל המשיבים 1% דיווחו כי פנו לקבלת טיפול רפואי בשל אחת או יותר מתופעות הלוואי שחוו.

המשיבים התבקשו לחוות דעתם ולהשוות בין תופעות הלוואי אשר חוו לאחר מנת החיסון השלישית לבין אלו אשר חוו בחיסון השני. 88% מהמשיבים ציינו כי תחושתם בימים שלאחר קבלת מנת החיסון השלישית היתה דומה או טובה יותר לעומת ההרגשה הכללית בימים שלאחר קבלת מנת החיסון השנייה. 10% מהמשיבים ציינו כי התחושה שלהם לאחר החיסון השלישי היתה פחות טובה לעומת החיסון השני.

"זהו הסקר הנרחב הראשון של אוכלוסיה זו המתפרסם בישראל או בעולם", מסר פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות בכללית ומנהל מכון כללית למחקר. "התוצאות, גם אם ראשוניות ומדיווח עצמי, מספקות מידע על תופעות הלוואי המדווחות בשבוע שלאחר החיסון ומאפשרות השוואה בין תופעות הלוואי לאחר מנת הדחף אל מול אלו שנצפו על ידי אותם המתחסנים לאחר המנה השנייה, ומתברר כי הן, ברוב הגדול של המקרים, דומות או פחותות במנת הדחף. השוואה לנתונים דומים מחו"ל מצביעה על שיעורי תופעות לוואי דומות או פחותות בסקר זה לאלו אשר דווחו לאחר מנת החיסון השנייה."

עוד אמר פרופ' בליצר: "הקורונה ממשיכה ומתפשטת בישראל, ושכיחות סיבוכיה הקשים ממשיכה לעלות באופן מעריכי. אין לנו מענה יעיל למניעת המשך תחלואה זו בקרב המבוגרים למעט מנת הדחף. על אף שאין לנו עדיין מחקר ארוך טווח אודות יעילות ובטיחות מנת הדחף השלישית, בניהול הסיכונים האישי שעורך כל אדם בן 60+, ממצאים אלה ממשיכים ומכוונים ליתרון בהתחסנות כעת, וזאת בנוסף להתנהגות זהירה של המבוגרים והימנעות מכל התקהלות בחלל סגור בשבועות אלה".

נושאים קשורים:  מנה שלישית,  חיסון לקורונה,  שירותי בריאות כללית,  19-COVID,  חדשות,  פרופ' רן בליצר
תגובות