הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוהה, בוחנת את האפשרות לצמצם את מספר הסטודנטים הזרים הלומדים רפואה בישראל. כך דיווח אמש אתר "דה מרקר".
עוד בעניין דומה
הסיבה: בעוד שבישראל קיים מחסור אקוטי במקומות הכשרה לסטודנטים לרפואה, מפעילות האוניברסיטאות במקביל מסלול לימודים למאות סטודנטים לרפואה מצפון אמריקה המקבלים הכשרתם בבתי חולים בישראל אך בסיום לימודיהם שבים לארצם.
דובר מל"ג מסר אמש ל"דוקטורס אונלי": "מחובתה של יו"ר ות"ת לפעול לטובת מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל, תוך תשומת לב למשימות לאומיות. משבר הכשרת הסטודנטים הישראלים לרפואה בישראל הוא משבר חריף ביותר, ובכוונתה לפעול בכל הכוח לפתרון הנושא".
רק לפני כשבועיים הודיעה ות"ת כי לצד ההחלטה לאשר את הקמת הפקולטה לרפואה באריאל ולהרחיב את מספר הסטודנטים לרפואה בישראל, התקבלה גם החלטה להמשיך בהפעלת התכניות הבינלאומיות לסטודנטים זרים לרפואה ולא לצמצם אותן. ההחלטה הוסברה ב"חלק ממדיניות התכנית הרב שנתית לחיזוק הבינלאומיות במערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".
על פי הדיווח, בשלוש אוניברסיטאות קיים מסלול ללימודי רפואה לסטודנטים זרים: באוניברסיטת תל אביב, הטכניון ובאוניברסיטת בן גוריון. הסטודנטים הזרים נהנים מתנאי קבלה נמוכים יותר בהשוואה לישראלים והם מקור הכנסה משמעותי לאוניברסיטאות. שכר הלימוד הוא 39-37 אלף דולר בשנה (יותר מחצי מיליון שקל לכל סטודנט בארבע שנים) - פי 14 משכר הלימוד לישראלים.
במצב הזה ישראלים רבים נאלצים ללמוד רפואה בחו"ל. ישראל, על פי דו"ח ה-OECD, היא שיאנית העולם בשיעור הרופאים שלמדו רפואה מחוץ לגבולותיה - 58% מכלל הרופאים הפעילים בארץ ב-2016 למדו רפואה בחו"ל, כמעט פי שלושה מהממוצע של הרופאים שלמדו מחוץ למדינתם במדינות ה-OECD.
בדיווח נמסר כי יו"ר ות"ת פרופ' יפה זילברשץ קיבלה פניות מבכירים במערכת הבריאות, שציינו כי "המצב שבו יותר מכמחצית מבוגרי הרפואה בישראל לומדים מדי שנה בחו"ל איננו מתקבל על הדעת, ולאורך זמן ישראל תאבד שליטה על איכות ההכשרה של כוח האדם הרפואי שלה".
לפני שבועיים אישרה ות"ת לאוניברסיטת אריאל לפתוח בית ספר לרפואה. ילמדו בו בשלב ראשון בכל מחזור 70 בוגרי תואר ראשון (הוא לא יהיה שש-שנתי). מסלול דומה קיים בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בצפת. על ההחלטה נמתחה ביקורת על ידי שלושת נציגי האוניברסיטאות שטענו כי האישור שניתן לאריאל היה מזורז, חפוז, ללא מיפוי מספק של "השדות הקליניים" - ההכשרה המעשית ליד מיטת החולה בבתי החולים.
הבוקר (ב') מדווח "הארץ" כי ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) קורא לות"ת לדון מחדש בפתיחת בית הספר לרפואה באריאל בטענה שהאישור ניתן במחטף ו"בעיתוי שכנראה מוכתב בידי הדרג הפוליטי". בראש מל"ג עומד שר החינוך נפתלי בנט (הבית היהודי). פנייה זו היא בנוסף לפנייתם הקודמת של שלושה מחברי ות"ת.
נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' יוסף קלפטר, כתב בפניית ור"ה, על פי הדיווח: "מכתבם של שלושה חברי הוועדה מהווה בעינינו פעמון אזעקה חזק ביותר. אנו רואים בדאגה רבה את תהליך אובדן האמון שהולך וגובר בגוף שבעינינו אין חשוב ממנו, המל"ג, החיץ היחיד שבין האקדמיה לפוליטיקאים, והות"ת, הגוף האמון על חלוקת המשאבים מטעם המדינה למערכת ההשכלה הגבוהה".
ור"ה דורשת לקבל את בסיס הנתונים שהוצג לחברי ות"ת לקראת קבלת ההחלטה ולקיים לגביו דיון מחודש. העיתון מסר כי ביקורת דומה הושמעה על ידי עמותת "בשער – קהלה אקדמית למען החברה בישראל" שבה חברים חברי סגל אקדמי באוניברסיטאות.
תגובת ות"ת: "מכתב ועד ראשי האוניברסיטאות מסולף. הליך קבלת ההחלטות בעניין הפקולטה לרפואה באריאל היה ללא דופי".