• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
הסטוריז של DoctorsOnly:
חדשות

"בוחרים בתבונה": הר"י פירסמה רשימת המלצות למטופלים בנוגע לבדיקות מיותרות

הר"י פירסמה רשימת 50 בדיקות שאינן נחוצות למצבים רפואיים שונים, בפרויקט דומה לזה שהושק בעבר בארה"ב, ושנועד למנוע אבחון-יתר וסיבוכים רפואיים; פרופ' רן בליצר, העומד בראש המיזם: "למנוע פגיעה באיכות ובטיחות הטיפול הרפואי עקב ביצוע בדיקות וטיפולים מיותרים"

תצלום CT של המוח (צילום: אילוסטרציה)

ההסתדרות הרפואית בישראל, ביחד עם כמה איגודים מקצועיים הפועלים במסגרתה השיקה השבוע את פרויקט "בוחרים בתבונה", שכולל המלצות לגבי בדיקות בלתי נחוצות במצבים רפואיים שונים. הפרויקט דומה לפרויקט "Choosing Wisely" שהושק בארה"ב בעבר, והוא תוצאה, בין השאר, של התייעצות רופאים עם מטופלים. מטרתו היא למנוע אבחון-יתר ולסייע לציבור להבין טוב יותר מה דרוש במצבים רפואיים שונים.

לקריאה נוספת:

במסגרת היוזמה, פירסמה הר"י המלצות לכ־50 בדיקות או טיפולים שונים שנחשבים ל"מיותרים" וגורמים לאבחון יתר. על היוזמה דיווח הבוקר (ב') העיתון "ישראל היום".

לפי הדיווח, בין הטיפולים המיותרים שנכללו ברשימה: טיפול באנטיביוטיקה במקרים של הצטננות או התקררות; ביצוע בדיקות הדמיה של עמוד השדרה במהלך ששה השבועות הראשונים לכאב גב תחתון, אם אין חשד לבעיה חמורה; נטילת תרופות כרוניות בקרב מטופלים בסוף חייהם או מטופלים במצב שברירי; בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן במטופלי דיאליזה, משום ש"תוחלת החיים שלהם עשויה לא לאפשר ליתרונות הגילוי המוקדם לבוא לידי ביטוי".

כמו כן, בדיקות מיותרות שנכללו ברשימה כוללו בדיקת הדמיה מוחית למי שסובלים מכאבי ראש כאשר הבדיקה הנוירולוגית תקינה ובדיקת אקו לב או CT לב במנוחה או במאמץ כבדיקת הערכה לפני ניתוח שאינו בסיכון גבוה (כמו ניתוח עיניים).

פרופ' רן בליצר, שעומד בראש המיזם, אמר לעיתון "ישראל היום": "מהות המהלך היא חתירה לשיתוף פעולה בין המטפלים למטופלים, כדי לחתור למצוינות קלינית ולמנוע פגיעה באיכות ובטיחות הטיפול הרפואי עקב ביצוע בדיקות וטיפולים מיותרים. בדיקות וטיפולים מיותרים הם כאלה שסביר יותר שיגבירו סיכונים ותוצרים שליליים מאשר יביאו תועלת למטופל, ומתברר שיש לא מעט כאלה המתבצעים בשגרה בכל מערכת בריאות בעולם".

יו"ר הר"י, פרופ' ליאוניד אידלמן, הוסיף לעיתון: "ההסתדרות שותפה פעילה במיזם הבינלאומי, שמטרתו למנוע בדיקות וטיפולים מיותרים ולגייס משאבים נוספים לקידום הבריאות ואיכות הטיפול הרפואי".

נושאים קשורים:  חדשות,  "בוחרים בתבונה",  הר"י,  פרופ' רן בליצר,  המלצות,  "ישראל היום",  פרופ' ליאוניד אידלמן
תגובות
אנונימי/ת
04.12.2017, 09:47

זה הכל לחסוך כסף לקופות החולים במסווה של " רפואה נכונה" , מההזנחה הזו מתים אלפי אנשים בשנה, מהם צעירים, כי קופת החולים לא מאשרת להם בדיקות מתאימות. הגיע הזמן לעשות להתעללות הזו סוף.

אנונימי/ת
04.12.2017, 18:23

אתה טועה ומטעה
אותי למשל, הפנו להדמיה עם חומר רדיואקטיבי בכמות עצומה לווריד, למזלי רופא שקול אחר מנע ממני את הקרינה המיותרת והמסוכנת הזו וגם את הלחץ המיותר שנלווה לכך לאחר שניתח את מצבי בדרכים אחרות.

אנונימי/ת
04.12.2017, 19:34

צא ולמד לפני שמגיב. מדובר בבדיקות מיותרות כמו צילומי גב לכאב גב, משטחי גרון לנזלת וכו'. חפש Choosing Wisely בגוגל

אנונימי/ת
04.12.2017, 20:03

תגובה שמעידה על בורות ואי הבנת החומר. בכל העולם הנאור נוצרו בשנים האחרונות תוכניות כאלה - מטעם רופאים למען טיפול נכון בחולים וממש לא כדי לחסוך כסף.
הרבה מהבדיקות הללו זולות (למבטח) אבל יקרות (למטופל) - סבל, חרדות מיותרות, טיפולי המשך וטעויות.

אנונימי/ת
04.12.2017, 20:23

זה לא אמור להיות אתר לרופאים בלבד? מי אלו הדבילים שמגיבים פה?

04.12.2017, 20:57

סליחה, אם זה אתר לרופאים, אז פה נמצאים אנשים אינטליגנטיים קודם כל. מה זה המילה הזאת- "דבילים" כלפי מישהו שטעה או לא הבין את נחומר נכון?באיזה בית חולים מקובל ככה לנהל דיון רפואי???!!!

אנונימי/ת
04.12.2017, 21:25

איזה חחמימים!!! אחרי שבעל העולם כבר מ15 שנה לא עושים ספירות דם ועוד למטופלים ללא סימנים כל נעים, עכשיו גם אנחנו התגוררנו. איפה הייתם עד עכשיו? מי נותן דין וחשבון על מיליונים שהלכו לפך למרות ספרות ברורה? וכל הזמן הזה, בלי בושה, צעקתם ״אין כסף, אין תקציב, אנחנו בגרעון״!!!! GO HOME!!! הגיע הזמן!!!

אנונימי/ת
04.12.2017, 22:57

כשמקציבים 10 דקות לאנמנזה ובדיקה גופנית, אז חייבים לשלוח לבדיקות מיותרות כדי לא לפספס. אולי הר״י יפעלו סוף סוף להארכת הזמן המוקדש למטופל (כיום להזמין פיצה במסעדה לוקח יותר זמן). בינתיים ממליץ: אם תור הממתינים בחוץ ארוך ואין זמן לתשאל לעומק אודות השיעול ולהאזין היטב לריאות - עדיף לשלוח ל- CT חזה. רוב החולים מרוצים שקיבלו בדיקות, ללא תלות בנחיצותן. לא זכורה לי תביעה משפטית על בדיקות מיותרות - בטח שלא על בדיקה לא פולשנית כמו CT. לא חסרות תביעות וכותרות במדורי הבריאות בנוסח: הרופא/הקופ״ח לא שלחו לבדיקה והסרטן התגלה באיחור...

אנונימי/ת
05.12.2017, 17:01

מערכת הבריאות קורסת וזה מה שמעניין את הר"י.
מדובר באיגוד עובדים מקצועי, ההסתדרות הרפואית בישראל - לא במשרד הבריאות.
תתחילו בהר"י לעסוק בדמות הרופא הנרמס במקום לבזבז את הכסף שאני ועמיתי משלמים כל חודש על דברים שהם לא מעיסוקיכם. שערוריה שכספי הרופאים הולכים לקידום חיסכון בקופות החולים! תביעה יצוגית נגד הר"י ותביעה אישית נגד פרופ' בליצר על גזילת כספי הרופאים! טוב שלא הוציאו המלצות על שימוש חסכוני בנייר טואלט...

אנונימי/ת
05.12.2017, 23:19

מצער אותי לראות שנפתחה גישה באתר שנועד לרופאים ולעדכון מקצועי, לכל דיכפין לכתוב בסגנון שוק.

ההסתדרות הרפואית איננה רק איגוד עובדים מקצועי. זה ייחודה וזו גדולתה.
מיום הקמתה (1912) חרתה הר"י על דגלה את הדאגה לציבור הרופאים, לרפואה ולמערכת הבריאות, מתוך הבנה כי רק הבראתם וטיפוחם של שלושת הרכיבים הללו יאפשרו רפואה ציבורית במיטבה.
צא ולמד.

אנונימי/ת
05.12.2017, 23:19

מצער אותי לראות שנפתחה גישה באתר שנועד לרופאים ולעדכון מקצועי, לכל דיכפין לכתוב בסגנון שוק.

ההסתדרות הרפואית איננה רק איגוד עובדים מקצועי. זה ייחודה וזו גדולתה.
מיום הקמתה (1912) חרתה הר"י על דגלה את הדאגה לציבור הרופאים, לרפואה ולמערכת הבריאות, מתוך הבנה כי רק הבראתם וטיפוחם של שלושת הרכיבים הללו יאפשרו רפואה ציבורית במיטבה.
צא ולמד.

שאלה; האם האתר פתוח לכל מאן דהו
או רק לרופאים כפי שאמור היה להיות?
מבקש תגובה מהמערכת.

אנונימי/ת
05.12.2017, 21:14

לכל מאן דהו.
על החתום - מאן דהו

אנונימי/ת
09.12.2017, 20:16

ומה בנוגע לבדיקות ממוגרפיה ו MRI תכופות המבוצעות מגיל צעיר לנשים הנמצאות בסיכון לסרטן השד? האם הנזק מקרינת הממוגרפיה ומשקיעת הגודוליניום אינו עולה על התועלת? האם ישנם מחקרים והמלצות בוררות בנידון?