ההסתדרות הרפואית בישראל, ביחד עם כמה איגודים מקצועיים הפועלים במסגרתה השיקה השבוע את פרויקט "בוחרים בתבונה", שכולל המלצות לגבי בדיקות בלתי נחוצות במצבים רפואיים שונים. הפרויקט דומה לפרויקט "Choosing Wisely" שהושק בארה"ב בעבר, והוא תוצאה, בין השאר, של התייעצות רופאים עם מטופלים. מטרתו היא למנוע אבחון-יתר ולסייע לציבור להבין טוב יותר מה דרוש במצבים רפואיים שונים.
עוד בעניין דומה
לקריאה נוספת:
-
פרופ' ירון ניב: "רפואה מתגוננת מביאה לנטישת מקצועות ברי סיכון"
-
איגוד רופאי המשפחה ישתף פעולה עם מטופלים בגיבוש הנחיות
-
עלייה בשיעור בדיקות ממוגרפיה וקולונוסקופיה בשנים האחרונות
במסגרת היוזמה, פירסמה הר"י המלצות לכ־50 בדיקות או טיפולים שונים שנחשבים ל"מיותרים" וגורמים לאבחון יתר. על היוזמה דיווח הבוקר (ב') העיתון "ישראל היום".
לפי הדיווח, בין הטיפולים המיותרים שנכללו ברשימה: טיפול באנטיביוטיקה במקרים של הצטננות או התקררות; ביצוע בדיקות הדמיה של עמוד השדרה במהלך ששה השבועות הראשונים לכאב גב תחתון, אם אין חשד לבעיה חמורה; נטילת תרופות כרוניות בקרב מטופלים בסוף חייהם או מטופלים במצב שברירי; בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן במטופלי דיאליזה, משום ש"תוחלת החיים שלהם עשויה לא לאפשר ליתרונות הגילוי המוקדם לבוא לידי ביטוי".
כמו כן, בדיקות מיותרות שנכללו ברשימה כוללו בדיקת הדמיה מוחית למי שסובלים מכאבי ראש כאשר הבדיקה הנוירולוגית תקינה ובדיקת אקו לב או CT לב במנוחה או במאמץ כבדיקת הערכה לפני ניתוח שאינו בסיכון גבוה (כמו ניתוח עיניים).
פרופ' רן בליצר, שעומד בראש המיזם, אמר לעיתון "ישראל היום": "מהות המהלך היא חתירה לשיתוף פעולה בין המטפלים למטופלים, כדי לחתור למצוינות קלינית ולמנוע פגיעה באיכות ובטיחות הטיפול הרפואי עקב ביצוע בדיקות וטיפולים מיותרים. בדיקות וטיפולים מיותרים הם כאלה שסביר יותר שיגבירו סיכונים ותוצרים שליליים מאשר יביאו תועלת למטופל, ומתברר שיש לא מעט כאלה המתבצעים בשגרה בכל מערכת בריאות בעולם".
יו"ר הר"י, פרופ' ליאוניד אידלמן, הוסיף לעיתון: "ההסתדרות שותפה פעילה במיזם הבינלאומי, שמטרתו למנוע בדיקות וטיפולים מיותרים ולגייס משאבים נוספים לקידום הבריאות ואיכות הטיפול הרפואי".