• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
חדשות

נייר עמדה בנושא ניתוחים בריאטרים: הפתרון הכי יעיל להשמנת יתר חולנית

המכון לאיכות ברפואה של הר"י פירסם לראשונה מסמך המרכז מידע בנוגע לניתוחי "קיצור קיבה"; לפי הנתונים במסמך, המתייחס גם לסיבוכים אפשריים ולתכניות הטיפול אחרי הניתוח, ישראל מובילה בעולם בהיקף הניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית ביחס לגודל האוכלוסייה

ניתוח בבית חולים בישראל (צילום: אילוסטרציה)

המכון לאיכות ברפואה של ההסתדרות הרפואית (הר"י) ריכז בנייר עמדה חדש הנחיות מסודרות לגבי ניתוחים בריאטרים (ניתוחי קיצור קיבה) לטיפול בהשמנת יתר חולנית (Obesity). את המסמך חיברו במשותף איגוד הכירורגים, החוג לכירורגיה בריאטרית, החברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנת יתר והאיגוד הישראלי לגסטרולוגיה ומחלות.

ד"ר נאסר סקרן, נציג איגוד הכירורגים בצוות שהכין את המסמך, המכהן כיו"ר החוג לכירורגיה בריאטרית, אמר: "ישראל מובילה בעולם בהיקף הניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית ביחס לגודל האוכלוסייה. בארץ מבוצעים מדי שנה בין 9,000 ל-10 אלפים ניתוחים כאלו. לשם השוואה, בגרמניה, מבוצעים 5,000-3,000 ניתוחים בשנה. למרות זאת, עד היום לא נכתב מסמך מסודר המגדיר איזה ניתוח מתאים לאיזו מחלה, מה עושים כשהניתוחים לא מצליחים והמטופלים לא יורדים במשקלם, למי מתאימים הניתוחים הללו ועוד".

"נייר העמדה", הוסיף, "מתייחס לטיפול בטווח הקצר והארוך לאחר ניתוח בריאטרי, להמלצות לבדיקות ותכנית המעקב שלאחר הניתוח ומצבים של מחלות רקע מורכבות וניתוחים חוזרים. נייר העמדה מאגד את ההמלצות העדכניות ביותר המבוססות על המידע הרפואי הקיים כיום בתחום".

הדגשים העיקריים המופיעים במסמך:

  • ניתוחים בריאטרים נחשבים כיום כפתרון היעיל ביותר לטיפול בהשמנת יתר חולנית, הן לשם ירידה במשקל והן לשיפור בתחלואה הנלוות להשמנת יתר. קיום הניתוח מותנה בעמידה בקריטריונים שקבע משרד הבריאות, בהתוויות הרפואיות לביצוע הניתוח ובקבלת אישור מוועדה הכוללת רופא/ה פנימאי/ת או אנדוקרינולוג/ית, דיאטן/נית ופסיכולוג/ית או עובד/ת סוציאלי.
  • יש מתאם בין רמת ההיענות למעקב הרפואי לבין התוצאות הניתוחיות, בהיבטים של ירידה במשקל, תחלואה נלווית להשמנה, וסיבוכים ניתוחיים.
    מחברי המסמך ממליצים לערוך מעקב אחר כל מנותח במרכז הבריאטרי שבו נעשה הניתוח, או במסגרת רב תחומית בקהילה בתנאי שהוכשרה לכך.
  • המעקב לאחר הניתוח צריך לכלול: ייעוץ ומעקב על-ידי כירורג בריאטרי, דיאטנית קלינית המנוסה בתחום הניתוחים הבריאטריים, מעקב פסיכולוגי באופן פרטני או קבוצתי, ייעוץ בנוגע לפעילות הגופנית המותאמת לאחר הניתוח ומעקב של רופא משפחה או אנדוקרינולוג.
  • נייר העמדה מפרט את תכנית המעקבים המומלצת לרבות תדירות המפגשים, תכניהם ובדיקות המעקב הנדרשות באופן רוטיני לאחר הניתוח.
  • בין הסיבוכים שעשויים להופיע לאחר הניתוחים הבריאטריים ישנם סיבוכים לטווח קצר לאחר הניתוח (דימום, דלף, זיהום ועוד) וסיבוכים שעלולים להופיע מאוחר יותר (חסרים תזונתיים, ירידה בצפיפות העצם ועוד). המסמך מפרט את אופן זיהוי הסיבוכים ותופעות הלוואי ומציע את הטיפול הנדרש.

"על מנת למקסם את תוצאות הניתוח", ציינו מחברי המסמך, "נדרשים שינויים משמעותיים בהיבט התזונתי, הרגשי וההתנהגותי. חולים שאצלם אובחנה עליה חוזרת במשקל לאחר הניתוח, נדרשים להערכה מעמיקה ולהכנה מתאימה על ידי צוות רב מקצועי במרכזים הבריאטרים וזאת בטרם נעשית התערבות ניתוחית חוזרת". בניר העמדה המלצות לשינויים הנדרשים בתזונה ובאורח החיים של המנותח.

פרופ' ראובן צימליכמן, יו"ר המכון לאיכות ברפואה בהר"י, הוסיף: "בשנים האחרונות הניתוחים הבריאטריים שכיחים ובמקרים רבים ממש מצילי חיים. זמינות האוכל, שינוי בהרגלי צריכת המזון, שימוש במזון מתועש ומהיר עשיר בנתרן, שומן, סוכר וחומרים משמרים, בצד חוסר פעילות גופנית ולחץ נפשי, מביאים להשמנת יתר, לתחלואה של סוכרת, מחלות לב וכלי דם ולתמותה מוגברת. הורדת משקל באמצעות ניתוחים מומלצת בעיקר למי שלא הצליחו לרזות בדרכים אחרות, וכן לאלו שפיתחו כבר נזקים רקמתיים מרובים של טרשת עורקים ומצויים בסכנה מידית של תחלואה ואירועים קרדיווסקולריים ומוות".

"טכניקה הניתוחים והגישות השונות בהם", הדגיש, "השתכללו בשנים האחרונות. לרפואה יש כבר ניסיון משמעותי בניתוחים הבריאטריים, וניסיון זה ממשיך להצטבר. הגישות הניתוחיות משתנות, בהתאם למטופלים. עם זאת יש לזכור שניתוח בריאטרי משמעו הצטרפות למועדון המטופלים שמצריכים מעקב, שיתוף פעולה הדוק עם הרופא המטפל והקפדה על אורח חיים שונה, מותאם למגבלות הניתוח".

נייר העמדה המלא

נושאים קשורים:  חדשות,  נייר עמדה,  ניתוח בריאטרי,  הנחיות,  טיפול,  השמנת יתר חולנית,  Obesity,  קיצור קיבה
תגובות